Zelné řízky: jednoduchý a zajímavý recept, který překvapí celou rodinu

Tento pokrm bude skvělou alternativou k obvyklým bramborovým řízkům a určitě potěší i ty, kteří zelí příliš nemilují.

Zelí je jednou z nejuniverzálnějších a nejdostupnějších zelenin v naší kuchyni. Připravuje se z něj boršč, plněné zelí, saláty i dušené maso. Málokdo si však uvědomuje, že se z něj připravují překvapivě chutné a jemné řízky, které se mohou stát nejen přílohou, ale i plnohodnotným jídlem.

Je to skvělá volba pro ty, kteří hledají něco lehkého, zdravého a zároveň vydatného. Stránka appetising.tv se rozpovídala o zajímavém receptu na zelné řízky, který si získal kulinářská srdce odběratelů.

Recept

Složení

  • Zelí 1 kapusta
  • Cibule 1 ks.
  • Mrkev 1 ks.
  • Česnek 1 stroužek
  • Vejce 2 ks
  • Mouka 120 g mouky
  • Mletý černý pepř
  • Sůl
  • Oregano (suché)
  • Máslo 30 g
  • Rostlinný olej
  • Citronová šťáva 1 lžička

Omáčka

  • Přírodní jogurt 150 g
  • Okurka 1 ks
  • Kopr 10 g
  • Česnek 1 stroužek
  • Sůl

Vaření

  1. Květák propíchněte na několika místech párátkem a vložte na 6 minut do mikrovlnné trouby. Tím zelenina změkne a další vaření bude snazší. Poté zelí nakrájejte na malé kousky.
  2. Nakrájejte cibuli, mrkev nastrouhejte na struhadle. Na pánvi rozehřejeme máslo, zeleninu osmahneme dozlatova, přidáme utřený česnek.
  3. V hluboké míse smíchejte zelí, orestovanou zeleninu, vejce, mouku a koření. Pro osvěžení přidejte citronovou šťávu. Důkladně promíchejte.
  4. Navlhčete si ruce ve vodě a vytvarujte malé placičky. Ponořte je do mouky, aby měly křupavou kůrku.
  5. Rozehřejte pánev s olejem a osmažte řízky z obou stran dohněda. V případě potřeby je můžete dopéct v troubě při 180 °C po dobu 10-15 minut.
  6. Omáčka: Okurku nastrouhejte na jemném struhadle a jemně z ní vymačkejte přebytečnou šťávu. Přidejte ji do jogurtu spolu s nasekaným koprem, česnekem a solí. Promíchejte. Tento přídavek dokonale zvýrazní jemnou chuť zelných řízků.

Servírování

  • S čerstvým zeleninovým salátem.
  • Jako příloha ke kuřeti nebo rybě.
  • Na postním menu – s pohankou nebo bramborami.
  • K snídani – s jogurtovou omáčkou a žitným chlebem.

Zelné řízky lze zmrazit. Vytvarujte syrové řízky, položte je na prkénko, zmrazte a poté přendejte do sáčku. Před vařením je jednoduše osmažte na pánvi nebo upečte v troubě.

Tento pokrm bude skvělou alternativou k obvyklým bramborovým řízkům a určitě potěší i ty, kteří nemají zelí příliš v lásce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )