Tento pokrm bude skvělou alternativou k obvyklým bramborovým řízkům a určitě potěší i ty, kteří zelí příliš nemilují.
Zelí je jednou z nejuniverzálnějších a nejdostupnějších zelenin v naší kuchyni. Připravuje se z něj boršč, plněné zelí, saláty i dušené maso. Málokdo si však uvědomuje, že se z něj připravují překvapivě chutné a jemné řízky, které se mohou stát nejen přílohou, ale i plnohodnotným jídlem.
Je to skvělá volba pro ty, kteří hledají něco lehkého, zdravého a zároveň vydatného. Stránka appetising.tv se rozpovídala o zajímavém receptu na zelné řízky, který si získal kulinářská srdce odběratelů.
Recept
Složení
- Zelí 1 kapusta
- Cibule 1 ks.
- Mrkev 1 ks.
- Česnek 1 stroužek
- Vejce 2 ks
- Mouka 120 g mouky
- Mletý černý pepř
- Sůl
- Oregano (suché)
- Máslo 30 g
- Rostlinný olej
- Citronová šťáva 1 lžička
Omáčka
- Přírodní jogurt 150 g
- Okurka 1 ks
- Kopr 10 g
- Česnek 1 stroužek
- Sůl
Vaření
- Květák propíchněte na několika místech párátkem a vložte na 6 minut do mikrovlnné trouby. Tím zelenina změkne a další vaření bude snazší. Poté zelí nakrájejte na malé kousky.
- Nakrájejte cibuli, mrkev nastrouhejte na struhadle. Na pánvi rozehřejeme máslo, zeleninu osmahneme dozlatova, přidáme utřený česnek.
- V hluboké míse smíchejte zelí, orestovanou zeleninu, vejce, mouku a koření. Pro osvěžení přidejte citronovou šťávu. Důkladně promíchejte.
- Navlhčete si ruce ve vodě a vytvarujte malé placičky. Ponořte je do mouky, aby měly křupavou kůrku.
- Rozehřejte pánev s olejem a osmažte řízky z obou stran dohněda. V případě potřeby je můžete dopéct v troubě při 180 °C po dobu 10-15 minut.
- Omáčka: Okurku nastrouhejte na jemném struhadle a jemně z ní vymačkejte přebytečnou šťávu. Přidejte ji do jogurtu spolu s nasekaným koprem, česnekem a solí. Promíchejte. Tento přídavek dokonale zvýrazní jemnou chuť zelných řízků.
Servírování
- S čerstvým zeleninovým salátem.
- Jako příloha ke kuřeti nebo rybě.
- Na postním menu – s pohankou nebo bramborami.
- K snídani – s jogurtovou omáčkou a žitným chlebem.
Zelné řízky lze zmrazit. Vytvarujte syrové řízky, položte je na prkénko, zmrazte a poté přendejte do sáčku. Před vařením je jednoduše osmažte na pánvi nebo upečte v troubě.
Tento pokrm bude skvělou alternativou k obvyklým bramborovým řízkům a určitě potěší i ty, kteří nemají zelí příliš v lásce.