Tři důvody, které vás přesvědčí, abyste se vzdali bílého pečiva

Pravidelná konzumace bílého pečiva může vést k přibývání na váze

Bílý chléb je hluboce zpracovaný výrobek. Má jemnou strukturu, ale obsahuje více cukru a méně živin než jeho celozrnní „bratři“. Pravidelná konzumace bílého pečiva může vést k řadě závažných problémů. RBC-Ukrajina informuje o třech důvodech, proč bílé pečivo ve svém jídelníčku omezit.

Zvýšená hladina cukru a riziko cukrovky

Bílé pečivo je jednoduchý sacharid, který obsahuje velké množství cukru. Naše tělo ho rychle rozkládá, což způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi. Po tomto vzestupu hladina cukru rychle klesá a my se cítíme malátní a unavení. Americká kardiologická asociace uvádí, že.

Neustálé „výkyvy“ hladiny cukru v krvi zvyšují riziko vzniku chronických onemocnění:

  • obezita
  • diabetes 2. typu
  • srdeční onemocnění

Na rozdíl od bílého chleba obsahuje celozrnné pečivo komplexní sacharidy a vlákninu. Tělo ho tráví pomaleji, takže hladina cukru v krvi zůstává stabilní. Bílý chléb má vysoký glykemický index, což z něj podle Harvardské školy činí jednu z nejhorších potravin pro stabilizaci hladiny cukru.

Nedostatek vlákniny škodí trávení

Zrno se skládá ze tří částí: otrub, klíčku a endospermu. Při výrobě bílého chleba výrobci odstraňují otruby a klíček a ponechávají pouze endosperm. Spolu s těmito částmi se z chleba ztrácí vláknina, vitaminy a minerální látky.

Vláknina je nesmírně důležitá pro zdraví střev. Pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a poskytuje pocit sytosti. Strava bohatá na vlákninu snižuje riziko srdečních onemocnění a zlepšuje funkci střev. Výzkumy ukazují, že nedostatek vlákniny v bílém pečivu může vést k zažívacím potížím, zejména k zácpě.

Přispívá k nárůstu hmotnosti

Pravidelná konzumace bílého pečiva může vést k přibývání na váze. Chybí v něm vláknina a bílkoviny, které potřebujete k pocitu sytosti. Můžete tak sníst mnoho krajíců, aniž byste se cítili sytí.

Bílé pečivo často obsahuje přidaný cukr a sůl. Přestože celozrnné výrobky pomáhají udržovat zdravou váhu, rafinované obiloviny jsou spojovány s přibýváním kilogramů navíc a vyšším rizikem obezity.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )