Kysané zelí: recept na zdravou svačinu

Uvařené lilky skladujte v chladničce.

Smažené lilky jsou chutnou a zdravou svačinkou, která se hodí k jakémukoli jídlu: k bramborám, bramborové kaši nebo masu.

Uvařené lilky nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou cibuli, posypte čerstvými bylinkami a zalijte aromatickým rostlinným olejem.

Recept

Složení:

  • lilek – 1,5 kg;
  • sladká paprika – 2 ks;
  • mrkev – 2 ks;
  • česnek – 5-7 stroužků;
  • bylinky (petržel, koriandr, kopr).

Marináda:

  • voda – 1 litr;
  • sůl – 50 gr;
  • bobkový list – 2 ks;
  • zrnka černého pepře – 7 ks;
  • nové koření – 4 ks.

Příprava:

  1. Lilek omyjte a odřízněte stopky. V hrnci svařte 2,5 litru vody, přidejte 2 lžíce soli, vložte do ní lilky, přiveďte k varu a vařte se zavřenou pokličkou 15-20 minut. Lilky vyjměte a dejte je na 2 hodiny pod lis, aby z nich odtekla přebytečná tekutina.
  2. Na marinádu: do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl, bobkový list, černý pepř a nové koření, povařte a nechte vychladnout.
  3. Zeleninu omyjte.
  4. Papriky oloupejte, odstraňte semínka a stopky a nakrájejte je na plátky.
  5. Oloupejte a nastrouhejte mrkev korejským struhadlem na mrkev.
  6. Česnek oloupejte a prolisujte přes lis.
  7. Zeleninu opláchněte a nakrájejte nadrobno.
  8. V míse smíchejte papriky, mrkev, česnek, bylinky a promíchejte.
  9. Lilky rozřízněte napůl, ale ne až na doraz, a rozložte je podél řezu. Rozetřete zeleninovou nádivku, půlky přeložte k sobě a vložte do nádoby. Naplňte vychladlou marinádou tak, aby zcela zakryla lilky, přiklopte talířem a nechte 2-3 dny při pokojové teplotě. Uvařené lilky skladujte v chladničce.

Hlavní věc – lilky nepřevařujte. Připravenost lilků při vaření kontrolujte párátkem nebo zápalkou, pokud se slupka propíchne bez potíží, je zelenina hotová.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )