Uvařené lilky skladujte v chladničce.
Smažené lilky jsou chutnou a zdravou svačinkou, která se hodí k jakémukoli jídlu: k bramborám, bramborové kaši nebo masu.
Uvařené lilky nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou cibuli, posypte čerstvými bylinkami a zalijte aromatickým rostlinným olejem.
Recept
Složení:
- lilek – 1,5 kg;
- sladká paprika – 2 ks;
- mrkev – 2 ks;
- česnek – 5-7 stroužků;
- bylinky (petržel, koriandr, kopr).
Marináda:
- voda – 1 litr;
- sůl – 50 gr;
- bobkový list – 2 ks;
- zrnka černého pepře – 7 ks;
- nové koření – 4 ks.
Příprava:
- Lilek omyjte a odřízněte stopky. V hrnci svařte 2,5 litru vody, přidejte 2 lžíce soli, vložte do ní lilky, přiveďte k varu a vařte se zavřenou pokličkou 15-20 minut. Lilky vyjměte a dejte je na 2 hodiny pod lis, aby z nich odtekla přebytečná tekutina.
- Na marinádu: do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl, bobkový list, černý pepř a nové koření, povařte a nechte vychladnout.
- Zeleninu omyjte.
- Papriky oloupejte, odstraňte semínka a stopky a nakrájejte je na plátky.
- Oloupejte a nastrouhejte mrkev korejským struhadlem na mrkev.
- Česnek oloupejte a prolisujte přes lis.
- Zeleninu opláchněte a nakrájejte nadrobno.
- V míse smíchejte papriky, mrkev, česnek, bylinky a promíchejte.
- Lilky rozřízněte napůl, ale ne až na doraz, a rozložte je podél řezu. Rozetřete zeleninovou nádivku, půlky přeložte k sobě a vložte do nádoby. Naplňte vychladlou marinádou tak, aby zcela zakryla lilky, přiklopte talířem a nechte 2-3 dny při pokojové teplotě. Uvařené lilky skladujte v chladničce.
Hlavní věc – lilky nepřevařujte. Připravenost lilků při vaření kontrolujte párátkem nebo zápalkou, pokud se slupka propíchne bez potíží, je zelenina hotová.