Jak jíst po 45. roce: odborníci na výživu jmenovali 8 hlavních potravin

Foto: z otevřených zdrojů

Neexistuje sice žádná zázračná potravina, která by zastavila stárnutí, ale zdravé návyky mohou pomoci snížit riziko vzniku nemocí.

Kromě nových vrásek a šedivých vlasů vás čtyřicítka může přimět k novému pohledu na své zdraví. Do popředí se dostávají chronická onemocnění běžně spojovaná se stárnutím, jako je rakovina, srdeční choroby a demence, která se dříve zdála „vzdálená“.

Neexistuje sice žádná zázračná potravina, která by dokázala vrátit čas, ale vytvoření zdravějších návyků po čtyřicítce může pomoci snížit riziko vzniku chronických onemocnění, píše Eatingwell.

Odborníci na výživu jmenovali potraviny, které jsou ve 40 letech prioritou.

1. olivový olej

Má zdravější tukový profil než mnoho jiných olejů a je bohatý na polyfenoly, rostlinné sloučeniny, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Boj proti zánětům je důležitý, protože právě ony jsou spouštěčem rozvoje chronických onemocnění spojených se stárnutím.

Kromě toho je věk 40 let skvělou dobou pro vytvoření návyků, které mohou mozek s přibývajícím věkem chránit. Studie zjistila, že konzumace přibližně ½ polévkové lžíce olivového oleje denně snižuje riziko úmrtí na demenci o 28 %.

2 – Ořechy

Jsou spojovány s řadou zdraví prospěšných látek. Časté mlsání ořechů je spojeno se snížením rizika cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny. Zejména vlašské ořechy jsou nejpřínosnější pro zdravé stárnutí.

3. tmavě zelená listová zelenina

„Konzumace tmavě zelené listové zeleniny je jednoduchý, ale účinný způsob, jak investovat do dlouhodobého zdraví. Listová zelenina, jako je rukola, špenát, kapusta a mangold, je po 40. roce věku nezbytná pro udržení kognitivních funkcí, zdraví srdce a silných kostí,“ říká odbornice na výživu Sarah Nash.

Poznamenala, že mezi živiny prospěšné pro mozek, které se nacházejí v listové zelenině, patří „kyselina listová, klíčová živina pro mozkové funkce, a také antioxidanty, které podporují zdraví srdce a mohou zpomalit pokles kognitivních funkcí.

4. Lněné semínko

Dvě polévkové lžíce lněného semínka obsahují 4 gramy vlákniny, což je asi 14 % doporučené denní dávky.

Právě kombinace všech unikátních živin obsažených ve lněném semínku je zodpovědná za většinu jeho účinků proti stárnutí.

Jak upozornila odbornice na výživu Caitlin Ogletreeová, tato semínka bohatá na živiny mohou být prospěšná zejména pro ženy po 40. roce života. „Lněná semínka jsou bohatá na fytoestrogeny, které pomáhají vyrovnávat hladinu estrogenu a snižovat příznaky perimenopauzy, jako jsou návaly horka a noční pocení,“ vysvětlila odbornice na výživu.

5. Teff

„Teff je drobná bezlepková obilovina, která je po staletí základem etiopské kuchyně, a z dobrého důvodu si získává oblibu po celém světě,“ říká odbornice na výživu Lauren Manakerová.

Lidé, kteří ve středním věku pravidelně konzumují více celozrnných obilovin, žijí déle a bez nemocí. Celozrnné obiloviny, jako je teff, jsou totiž bohaté na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a zdraví srdce.

6. Řecký jogurt

Střevní mikrobiom hraje zásadní roli při snižování rizika chronických onemocnění s přibývajícím věkem, takže čtyřicítka je ideální čas pro optimalizaci zdraví střev.

Řecký jogurt je bohatý na probiotika a další živiny, které pomáhají prospěšným střevním bakteriím prospívat.

Konzumace jogurtu vám také pomůže získat více bílkovin a upřednostňování bílkovin ve stravě může pomoci minimalizovat úbytek svalové hmoty po 40. roce života. Jogurt je také dobrým zdrojem další málo známé živiny, cholinu, který podporuje zdraví mozku ve vyšším věku.

7. Bobule

Jsou bohaté na antioxidanty potřebné v boji proti oxidačnímu stresu a zánětu, které zvyšují riziko onemocnění souvisejících s věkem. Navíc bylo prokázáno, že pravidelná konzumace bobulovin chrání mozek před negativními účinky stárnutí a zánětu.

8. Tučné ryby

Pokud hledáte produkt, který podpoří zdraví srdce a mozku, jsou naším favoritem tučné ryby. Kromě bílkovin jsou tučné ryby, jako je losos, pstruh a makrela, bohaté na omega-3 tuky, které podporují zdraví srdce a mozku a také pomáhají snižovat záněty.

Ženám po čtyřicítce tyto omega-3 tuky také pomáhají udržovat hormonální rovnováhu a snižovat závažnost příznaků spojených s perimenopauzou a menopauzou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )