Foto: z veřejných zdrojů
Tento recept na cuketový koláč je skutečným objevem
Pokud vás už nebaví obyčejné palačinky, je čas vyzkoušet něco nového! Tento recept na cuketový koláč je skutečným objevem: je jednoduchý na přípravu, ale má jemnou chuť a lákavou křupavou kůrku. O tom, jak připravit tento „letní hit“, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na webové stránky „Tlusti recepty“.
Recept
Složení:
- Mouka – 200 g
- Vejce – 2 ks
- Cukety – 2 ks (střední velikost)
- Mléko – 100 ml
- Slunečnicový olej – 80 ml
- Sůl – 1 lžička.
- Cukr – 1 lžička.
- Prášek do pečiva – 1 lžička.
- Volitelně: salám, sýr, petržel nebo jiné bylinky (do nádivky).
Příprava:
- Cukety důkladně omyjte. Nastrouhejte je na hrubém struhadle. Z cuketové hmoty vymačkejte přebytečnou tekutinu, aby koláč nebyl vodnatý. Nejlépe to uděláte rukama nebo pomocí gázy. Je také žádoucí oloupat cuketu ze slupky a nepřidávat do těsta část s velkými semeny.
- V samostatné míse vyšlehejte vejce se solí a cukrem do homogenní hmoty. Za stálého šlehání přiléváme slunečnicový olej a mléko. Poté postupně přidejte mouku a prášek do pečiva a vypracujte těsto. Těsto by mělo být poměrně tekuté.
- Do těsta přidejte připravenou nastrouhanou cuketu. V případě potřeby přidejte pro ochucení jemně nasekanou petrželku nebo jiné oblíbené bylinky. Všechny ingredience jemně promíchejte.
- Formu na pečení vymažte rostlinným olejem. Do formy nalijte polovinu těsta. Na tuto vrstvu můžete dát náplň. Například na kostičky nakrájenou uzeninu a na ni vrstvu nastrouhaného sýra. Náplň přikryjte zbylým těstem a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy.
- Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte 30-35 minut. Když koláč získá zlatavou kůrku a příjemnou chuť, bude hotový.