Zmrazení melounu vám umožní vychutnat si jeho šťavnatou a sladkou chuť i v chladném období.
Šťavnatou letní chuť melounu si můžete vychutnat i v chladném období. Vyplatí se vědět, jak meloun správně zmrazit, aby si zachoval veškerou sladkost a chuť až do další sezóny. RBC-Ukrajina informuje o jednoduchém způsobu zmrazení oblíbeného ovoce.
Jak správně zmrazit meloun
Zmrazení melounu vám umožní vychutnat si jeho šťavnatou a sladkou chuť i v chladném období. Vzhledem k vysokému obsahu vlhkosti v dužině je však důležité dodržovat rady, aby struktura a chuť zůstaly co nejpodobnější čerstvému produktu.
Podle webových stránek Jíst dobře je třeba vybírat zralý a sladký meloun. Dobře ho omyjte pod tekoucí vodou.
Odstraňte slupku a semínka (pokud jsou velká a viditelná).
Dužinu nakrájejte na kostičky nebo kuličky. Velikost kousků určuje, jak je později použijete: velké kostky jsou vhodnější do smoothies a malé kostky do koktejlů.
Aby se meloun neslepil v jeden velký kus:
- nakrájené kousky položte na plech vyložený pergamenem.
- Dbejte na to, aby se kousky vzájemně nedotýkaly.
- zmrazte na 2-3 hodiny, dokud zcela neztuhne
Tato metoda se nazývá šokové zmrazení a pomáhá zachovat tvar a chuť melounu.
Po zmrazení přendejte plátky melounu do vzduchotěsných sáčků nebo plastových nádob. Ze sáčků vymačkejte vzduch, abyste zabránili tvorbě ledové krusty. Meloun skladujte v mrazničce při teplotě -18 °C nebo nižší.
Zmrazený meloun lze skladovat až 8 měsíců, ale jeho chuť a struktura se časem mírně změní.
Zda se vyplatí ho před použitím rozmrazit
Podle webových stránek Simply recipes se dužina melounu po rozmrazení stává vodnatější, takže je lepší ji použít rovnou z mrazáku.
Mražené kousky použijte místo ledu do koktejlů nebo limonád. Přidáním mraženého melounu do mixéru připravíte osvěžující smoothie nebo dezert.
Jako osvěžující dezert si můžete vychutnat i plátky přímo z mrazáku.