Jak správně zmrazit borůvky na zimu: nejlepší způsoby

Foto: z otevřených zdrojů

Klíčovým tajemstvím je správná příprava plodů.

Aby borůvky vydržely čerstvé po mnoho měsíců, lze je zmrazit, aniž by ztratily svou chuť a prospěšné vlastnosti. Klíčovým tajemstvím je správná příprava bobulí. RBC-Ukrajina informuje o dvou způsobech, které nejlépe pomohou borůvky na zimu zamrazit.

Jak zmrazit borůvky

Příprava bobulí

Podle University of Maryland Extension nejprve bobule roztřiďte: odstraňte zkažené, poškozené bobule, bobule se stopkami nebo listy.

Bobule jemně opláchněte pod studenou vodou a poté je důkladně osušte (papírovou utěrkou nebo je nechte v cedníku, dokud nejsou zcela suché).

Mražení v jedné vrstvě

Bobule dejte v jedné vrstvě na tác vyložený pergamenovým papírem, aby se neslepily.

Zmrazte, dokud zcela neztuhnou (několik hodin nebo přes noc). Rychlé zmrazení omezuje tvorbu velkých krystalků ledu, které poškozují buněčné stěny a způsobují, že bobule jsou po rozmrazení měkké.

Balení

Již zmrazené bobule přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo speciálního sáčku a co nejvíce z nich vytlačte vzduch. Nezapomeňte napsat datum zmrazení.

Podle webových stránek The spruce eats lze bobule skladovat v mrazničce až 6-8 měsíců.

Metoda s cukrem a v sirupu

Tato metoda je vhodná zejména pro bobule, které se pak použijí do kompotů nebo dezertů.

Sušené bobule se zasypou cukrem, rozmixují a zmrazí.

Metoda se sirupem spočívá ve vložení bobulí do sirupu (voda + cukr, můžete také med nebo javorový sirup). V nádobě se zmrazí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )