Foto: z otevřených zdrojů
Klíčovým tajemstvím je správná příprava plodů.
Aby borůvky vydržely čerstvé po mnoho měsíců, lze je zmrazit, aniž by ztratily svou chuť a prospěšné vlastnosti. Klíčovým tajemstvím je správná příprava bobulí. RBC-Ukrajina informuje o dvou způsobech, které nejlépe pomohou borůvky na zimu zamrazit.
Jak zmrazit borůvky
Příprava bobulí
Podle University of Maryland Extension nejprve bobule roztřiďte: odstraňte zkažené, poškozené bobule, bobule se stopkami nebo listy.
Bobule jemně opláchněte pod studenou vodou a poté je důkladně osušte (papírovou utěrkou nebo je nechte v cedníku, dokud nejsou zcela suché).
Mražení v jedné vrstvě
Bobule dejte v jedné vrstvě na tác vyložený pergamenovým papírem, aby se neslepily.
Zmrazte, dokud zcela neztuhnou (několik hodin nebo přes noc). Rychlé zmrazení omezuje tvorbu velkých krystalků ledu, které poškozují buněčné stěny a způsobují, že bobule jsou po rozmrazení měkké.
Balení
Již zmrazené bobule přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo speciálního sáčku a co nejvíce z nich vytlačte vzduch. Nezapomeňte napsat datum zmrazení.
Podle webových stránek The spruce eats lze bobule skladovat v mrazničce až 6-8 měsíců.
Metoda s cukrem a v sirupu
Tato metoda je vhodná zejména pro bobule, které se pak použijí do kompotů nebo dezertů.
Sušené bobule se zasypou cukrem, rozmixují a zmrazí.
Metoda se sirupem spočívá ve vložení bobulí do sirupu (voda + cukr, můžete také med nebo javorový sirup). V nádobě se zmrazí.