Jak smažit vejce, aby byla chutná a nespálila se: kuchařka pojmenovala tajnou složku

Takto připravená vejce budou měkká, nikoli „gumová“.

Obvykle se míchaná vajíčka připravují na olivovém oleji nebo másle, ale existuje lepší varianta, která zabrání připalování pokrmu a zvýší jeho chuť. Píše o tom Express.

Šéfkuchařka a zakladatelka Fat Girl Hedonist Kari Garcia říká, že aby byla míchaná vajíčka na pánvi chutnější, měla by se vařit se lžící vody.

„Tajnou ingrediencí dokonalých míchaných vajíček je přidání lžíce vody na pánev v okamžiku, kdy jsou bílky asi z 80 procent uvařené. Po přidání vody byste měli pánev ihned přikrýt pokličkou a nechat páru, aby bílky dovařila,“ vysvětlil Garcia.

Přidáním malého množství vody do rozpálené pánve se podle ní vytvoří velké množství páry, která pomůže uvařit horní část vajec, aniž by je bylo nutné obracet.

Tato metoda, známá také jako smažení v páře, snižuje teplotu celé pánve a dodává vlhkost, která pomáhá vařit bílky současně se žloutky. Přidaná vlhkost navíc způsobí, že vejce změknou: jsou měkká, nikoli gumová.

Recept

Složení

  • Jedno nebo dvě vejce
  • Jedna polévková lžíce vody
  • Jedna polévková lžíce rostlinného oleje
  • Sůl a pepř
  • Pánev s pokličkou

Vaření

  1. Postavte pánev na středně nízký plamen, a když je rozpálená, přidejte lžíci oleje. Je vhodnější použít olivový olej než máslo, protože má vysoký bod zakouření, což znamená, že pokrm lze připravovat při vyšší teplotě, aniž by to bylo na škodu zdraví.
  2. Když máslo zasyčí – vmíchejte vejce. Když se smaží asi minutu nebo dvě a jsou téměř hotová, přidejte na pánev lžíci vody. Ihned přikryjte pokličkou. Takto nechte vejce vařit 30 sekund až dvě minuty – podle toho, jak tvrdá vejce máte rádi.
  3. Odstavte pánev z ohně a pokrm osolte a opepřete.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )