Zelná polévka s fazolemi je příkladem toho, jak lze z obyčejných produktů vytvořit něco opravdu výjimečného.
Zelí, brambory, fazole a trochu zeleniny – zdánlivě nejobyčejnější produkty, které se nacházejí téměř v každé ukrajinské kuchyni. Ale právě z nich můžete připravit velmi chutnou, výživnou a lehkou polévku, která dodá pocit útulnosti i v ten nejzamračenější den. Foodbloger Tom Walton prozradil, jak tuto zajímavou zeleninovou polévku připravit, protože je prospěšná pro trávení, zasytí, ale nezatíží, pomůže zpestřit denní jídelníček a je ideální pro vegetariány i pro ty, kteří chtějí jen snížit množství masa v jídelníčku.
Recept
Složení:
- Olivový olej 3 polévkové lžíce.
- Brambory 3 ks
- Pórek (lze nahradit běžnou cibulí) 1 ks.
- Bílé zelí ½ kapusty
- Česnek 3 stroužky
- Kmín (nebo koriandr) 1 polévková lžíce l
- Zeleninový vývar 1,2 litru
- Bílé fazole 1 plechovka (400 g)
- Citron 1 ks
- Čerstvý kopr
- Sůl
- Černý pepř
Příprava
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte brambory se špetkou soli. Smažte 1 min.
- Přidejte pórek, zelí a česnek. Vařte dalších 5 minut, dokud zelenina mírně nezměkne.
- Přidejte kmín a promíchejte, aby se zvýraznila chuť koření.
- Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k mírnému varu a vařte 10 minut.
- Přidejte fazole, citronovou kůru a kopr a polévku ještě 2-3 minuty prohřívejte.
- Před podáváním podávejte s plátky citronu, aby si každý mohl přidat šťávu podle chuti.
Varianty
- Přidejte vařené kuřecí řízky nebo pečené kousky kuřete, aby byla polévka ještě výživnější.
- S rybami. Do vývaru můžete vhodit kousky tresky nebo candáta a ihned je v polévce uvařit.
- S jinými luštěninami. Zkuste bílé fazole nahradit cizrnou nebo červenou čočkou.
Zelná polévka s fazolemi je příkladem toho, jak můžete z obyčejných potravin udělat něco opravdu výjimečného. Je lehká, vydatná, chutná a velmi univerzální. Takový pokrm se stane oblíbeným jak pro rodinné obědy, tak pro rychlou večeři po práci.