Z pole na stůl: jak rychle a chutně připravit čerstvě vykopané brambory

Tři osvědčené způsoby, jak rychle a chutně uvařit čerstvě vykopané brambory

Konec srpna je pro brambory zlatým obdobím. Právě vykopané, s tenkou slupkou, kterou lze snadno oloupat prsty, mají jedinečnou chuť a vůni, která se nedá srovnat se zimními odrůdami. RBC-Ukrajina se s vámi podělí o způsoby, jak chutně připravit čerstvě vykopané brambory.

Zde jsou tři osvědčené způsoby, jak rychle a chutně uvařit čerstvě vykopané brambory.

Klasika: vařené s koprem a máslem

Na tuto chuť z dětství se nedá zapomenout.

Jak vařit

Dobře omyté brambory (velké brambory lze rozříznout na polovinu) naplňte studenou vodou tak, aby sotva zakrývala hlízy. Přiveďte k varu, osolte a vařte 15-20 minut doměkka. Scedíme, přidáme velkorysý plátek másla, nadrobno nasekaný čerstvý kopr a několik stroužků česneku prolisovaných přes lis. Pánev přikryjte pokličkou a dobře protřepejte, aby se máslo a kopr rovnoměrně rozprostřely. Ihned podávejte!

Aromatické: pečené v troubě do křupava

Dokonalá příloha, která se uvaří téměř bez vašeho přičinění.

Jak vařit

Očištěné a osušené brambory smíchejte s olejem (2-3 lžíce), solí, černým pepřem a oblíbenými bylinkami – skvělý je rozmarýn, tymián nebo sušený česnek. Vložte je v jedné vrstvě na plech vyložený pergamenem a pošlete do trouby předehřáté na 200 °C na 25-35 minut. Brambory by měly být uvnitř měkké s lákavou zlatavou kůrkou.

Smažené na pánvi

Když potřebujete večeři „na včerejšek“.

Jak vařit

Malé brambory lze smažit vcelku, větší brambory lze nakrájet na kolečka. Na pánvi rozehřejte směs oleje a másla a brambory na středním plameni za občasného míchání smažte, dokud ze všech stran nezhnědnou. Na konci vaření je nejlépe osolit a opepřit. V případě potřeby můžete 5 minut před dokončením brambor přidat nakrájenou cibuli nebo kousky slaniny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )