Jsou mikrozelenina zdravější než běžná zelenina? Celá pravda o módním produktu

Foto: z otevřených zdrojů

Oba typy mají své jedinečné zdravotní účinky

Mikrozelenina je považována za superpotravinu, ale je zdravější než kopr, petržel a další běžná zelenina? Oba druhy mají své jedinečné zdravotní účinky. Uvádí to webová stránka Real simple.

Co jsou mikrozeleniny

Časopis Journal of Functional Foods uvádí, že mikrozelenina jsou mladé klíčky zeleniny, bylin a obilovin sklízené ve fázi, kdy se objeví první listy, obvykle 5-14 dní po výsevu. Tyto klíčky mají bohatou chuť a vysokou koncentraci vitaminů, minerálních látek a antioxidantů.

Tyto zelené rostliny se snadno pěstují doma, nevyžadují mnoho místa a mohou být doplňkem různých pokrmů nebo salátů.

Podle vědeckého časopisu Food Composition and Analysis se mikrozelenina pěstuje ze semen mnoha rostlin, např:

  • bazalka
  • brokolice
  • zelí
  • ředkvičky
  • rukola
  • slunečnice
  • hrách
  • čočka
  • fazole
  • pšenice
  • koriandr
  • petržel
  • špenát
  • máta

V závislosti na druhu se chuť těchto bylin může pohybovat od jemné přes sladkou, oříškovou, kořeněnou až po zemitou.

Studie z roku 2023 publikovaná v National Library of Medidcine zjistila, že mikrozelenina obsahuje čtyřikrát vyšší koncentraci vitaminů a antioxidantů než její protějšky.

Výhody mikrozeleniny

Některé ze zdravotních přínosů microgreens jsou následující:

  1. imunitní systém – časopis Cell Death Discovery uvádí, že vyšší množství vitaminů A, C, E a K, stejně jako draslíku, vápníku, zinku a rostlinných chemických látek v mikrozelenině pomáhá snižovat oxidační stres. Ten způsobují molekuly volných radikálů a zánět, který je často příčinou mnoha chronických onemocnění
  2. Zdraví srdce – mikroživiny v mikrozelenině přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému. Například vysoký obsah draslíku podporuje rovnováhu tekutin, zdravý srdeční rytmus a pomáhá regulovat krevní tlak. Americká kardiologická asociace uvádí, že obsah železa v mikrozelenině prospívá srdci a snižuje riziko onemocnění.
  3. Metabolické zdraví – v článku z roku 2024 se uvádí, že zelená zelenina je spojována s antidiabetickými vlastnostmi díky významnému obsahu rostlinných sloučenin a antioxidantů. Tyto živiny snižují zánět a jsou spojovány se snížením rizika těchto metabolických problémů.
  4. Vstřebávání živin – údaje v časopise Journal of Food Composition and Analysis naznačují, že mikrozelenina obvykle obsahuje nižší množství kyselin fytových a šťavelanů, což jsou dvě živiny, které mohou snižovat vstřebávání minerálů, jako je železo, zinek a vápník.

Výhody běžné zeleně

Více vlákniny

Na stránkách PMC PubMed se uvádí, že dospělá listová zelenina je bohatá na vlákninu, která je důležitá pro trávení, kontrolu chuti k jídlu a udržování mikrobioty. Mikrozelenina, ačkoli má vysokou hustotu živin, obsahuje méně vlákniny.

Komplexnost živin

Běžná zelená zelenina poskytuje velké množství a širokou škálu makro- a mikroživin, jako jsou vitaminy, minerály a vláknina, které podporují celkové zdraví.

Cenově dostupnější a bezpečnější

Zelenina je obecně často lépe dostupná v supermarketech a na trzích. Také jsou levnější a dostupnější v každém ročním období.

Lepší variantou je kombinovat obojí: například přidat do salátu špenát/salát a hrst mikrozeleniny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )