Foto: z otevřených zdrojů
Banán je mezi lidmi jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce.
Banány jsou chutné sladké ovoce, které se hodí ke svačině, ale navzdory své chuti se velmi rychle kazí. Odborníci na výživu však zjistili, že zabalení stopek banánů do potravinové fólie může pomoci udržet ovoce čerstvé a žluté déle, než se začne kazit. Informoval o tom deník Express.
Banány jsou známé tím, že uvolňují plyn etylen, což je přirozený hormon, který pomáhá plodům dozrát.
Pokud jsou však stonky zabaleny do potravinářské fólie, odborníci tvrdí, že se tím plyn zachytí a zpomalí se proces zrání.
„V každém případě je nejlepším způsobem, jak udržet banány déle čerstvé, zabalit stonky do polyethylenu. Stonky produkují etylen, který napomáhá zrání ovoce (a všeho ostatního v okolí). Plast bude působit jako bariéra, která tento plyn udrží venku a prodlouží trvanlivost ovoce. Můžete použít například sáček omotaný kolem dokola a zajištěný gumičkou, ale nejlepší je vyzkoušet malý kousek polyethylenové fólie,“ radí odborníci na výživu Allrecipes.
Pokud nemáte potravinovou fólii, můžete použít hliníkovou fólii. Banány byste také měli po zabalení stopek skladovat odděleně od ostatního ovoce, protože etylen může urychlit zrání sousedního ovoce.
„Na etylen uvolňovaný banány reaguje mnoho druhů ovoce, zejména jablka, hrušky a mučenky, ale citrusové plody, jako jsou pomeranče a citrony, nejsou ovlivněny,“ dodává materiál.