Ne všechny okurky jsou zdravé: tady je návod, jak vybrat ty nejlepší

Ne všechny okurky nebo kysané zelí jsou stejně bezpečné

Nakládané okurky mohou být nejen chutné, ale také zdravé. Ne všechny nakládané okurky nebo kysané zelí jsou však stejně bezpečné – některé skrývají nadbytek soli, octa a konzervantů. Informuje o tom webová stránka Jíst dobře.

Druhy nakládaných okurek

Kvašené okurky

Podle časopisu Journal of Functional Foods se kvašené okurky staly natolik populárními, že zůstávají základem mnoha kuchyní po celém světě. Zelenina se ponoří do slaného nálevu a nechá se při pokojové teplotě.

V mnoha receptech se měří hmotnost jednotlivých použitých ingrediencí a doporučuje se přidávat 2 až 5 % soli. Toto procento soli vytváří bezpečné prostředí pro rozvoj prospěšných mikrobů a zároveň brání množení těch škodlivých.

Po určitou dobu, obvykle jeden až dva týdny, tyto prospěšné bakterie produkují kyselinu mléčnou, která dodává kvašeným okurkám jejich charakteristickou trpkou chuť.

Tyto prospěšné bakterie nejenže dodávají fermentovaným okurkám vynikající chuť, ale také poskytují střevům prospěšná probiotika.

Kvašené okurky si můžete vyrobit doma při dodržení správných hygienických postupů nebo si je můžete koupit v obchodech.

Nekvašené okurky

Většina nakládaných okurek, které najdete na pultech obchodů, je nefermentovaná. Obvykle se vyrábějí přidáním okurek do pikantního nálevu na bázi octa.

Přidání octa do zeleniny pomáhá konzervovat zeleninu a vytvořit požadovanou chuť nakládané zeleniny, ale brání růstu bakterií potřebných ke kvašení.

Podle Ministerstva zemědělství Spojených států (USDA) se nefermentované okurky obvykle skladují v chladničce, kde nemůže dojít ke kvašení. To znamená, že neobsahují střevům prospěšná probiotika.

Množství prebiotické vlákniny v nakládaných okurkách je relativně nízké, protože absence fermentace obsah vlákniny nemění. Jiná nakládaná zelenina, jako je mrkev a zelené fazolky, jí však může obsahovat o něco více.

Tipy pro výběr zdravých nakládaných okurek

Zde se dozvíte, na co si dát pozor při nákupu nakládaných okurek:

  • podívejte se na seznam ingrediencí – kvašené okurky by měly obsahovat pouze zeleninu, sůl, vodu a případné koření. Pokud seznam složek obsahuje ocet, nejedná se o kvašené okurky.
  • věnujte pozornost sodíku – většina nakládaných okurek má vysoký obsah sodíku. Nadměrná konzumace může vést k dlouhodobým zdravotním následkům, včetně vysokého krevního tlaku a negativního vlivu na zdraví střev. Proto vždy kontrolujte složení

Share to friends
Rating
( No ratings yet )