Nakládaná rajčata v pikantním dresinku: zajímavý recept

Když v zimě otevřete sklenici takových pikantních rajčat, ucítíte vůni léta a domácí pohody.

Aromatická nakládaná rajčata jsou nejen skvělým doplňkem k bramborám, kaši nebo masu, ale také skutečnou záchranou v zimních večerech, kdy si chcete připomenout léto. Na stránkách VD Nečasové jsme vám prozradili zajímavý recept na nakládané půlky rajčat v pikantní zálivce, které se určitě stanou oblíbeným pokrmem ve vaší spíži.

Recept

Složení:

  • Rajčata 4kg
  • Petržel 100 g
  • Pálivá paprika 150 g (3 ks)
  • Česnek 2 hlavy
  • Cukr 6 lžic (1 lžíce v každé sklenici)
  • Sůl 6 lžiček (1 lžička v každé sklenici)
  • Ocet 9% 6 lžic (1 lžíce v každé sklenici)
  • Voda 250-270 ml na sklenici

Příprava

  1. Středně velká rajčata dobře opláchněte, je lepší vybrat hustá, bez poškození, během sterilizace se nerozvaří.
  2. Petrželku nakrájejte na kousky.
  3. Oloupejte a nakrájejte sladkou papriku, oloupejte a nakrájejte také pálivou papriku.
  4. Oloupejte také dvě hlavičky česneku.
  5. V mixéru nejprve rozmixujte papriky a česnek a poté přidejte petrželku. Konzistenci můžete podle chuti rozmixovat na pyré nebo nechat na kousky.
  6. Každé rajče rozkrojte na polovinu, v případě potřeby můžete odstranit jádřinec, ale mnoho hostitelek ho pro bohatší chuť ponechává.
  7. Na dno každé sterilní litrové sklenice dejte 2,5 lžíce zeleninové zálivky, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli a 1 lžíci 9% octa.
  8. Sklenice naplňte rajčaty až po vrch.
  9. Poté přidejte vroucí vodu – asi 250-270 ml.
  10. Sklenice zakryjte víčky a postavte do širokého hrnce s horkou vodou až po „ramena“ sklenic.
  11. Sterilizujte 15 minut od okamžiku, kdy voda začne vřít.
  12. Po sterilizaci sklenice pevně uzavřete a dobře protřepejte, aby se dresink rovnoměrně rozptýlil. Otočte dnem vzhůru, přikryjte dekou a nechte zcela vychladnout.

Tipy

  • Pokud máte rádi ostřejší koření, přidejte více chilli papriček nebo vynechejte některá semínka.
  • Sladkou papriku můžete pro oživení pokrmu nahradit červenou paprikou.
  • Pro jemnější chuť použijte místo běžného octa jablečný ocet.
  • Rajčata lze skladovat při pokojové teplotě na tmavém místě.

Nakládaná rajčata se výborně kombinují s bramborovou kaší, pečeným masem nebo jako samostatné občerstvení na slavnostní tabuli.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )