Když v zimě otevřete sklenici takových pikantních rajčat, ucítíte vůni léta a domácí pohody.
Aromatická nakládaná rajčata jsou nejen skvělým doplňkem k bramborám, kaši nebo masu, ale také skutečnou záchranou v zimních večerech, kdy si chcete připomenout léto. Na stránkách VD Nečasové jsme vám prozradili zajímavý recept na nakládané půlky rajčat v pikantní zálivce, které se určitě stanou oblíbeným pokrmem ve vaší spíži.
Recept
Složení:
- Rajčata 4kg
- Petržel 100 g
- Pálivá paprika 150 g (3 ks)
- Česnek 2 hlavy
- Cukr 6 lžic (1 lžíce v každé sklenici)
- Sůl 6 lžiček (1 lžička v každé sklenici)
- Ocet 9% 6 lžic (1 lžíce v každé sklenici)
- Voda 250-270 ml na sklenici
Příprava
- Středně velká rajčata dobře opláchněte, je lepší vybrat hustá, bez poškození, během sterilizace se nerozvaří.
- Petrželku nakrájejte na kousky.
- Oloupejte a nakrájejte sladkou papriku, oloupejte a nakrájejte také pálivou papriku.
- Oloupejte také dvě hlavičky česneku.
- V mixéru nejprve rozmixujte papriky a česnek a poté přidejte petrželku. Konzistenci můžete podle chuti rozmixovat na pyré nebo nechat na kousky.
- Každé rajče rozkrojte na polovinu, v případě potřeby můžete odstranit jádřinec, ale mnoho hostitelek ho pro bohatší chuť ponechává.
- Na dno každé sterilní litrové sklenice dejte 2,5 lžíce zeleninové zálivky, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli a 1 lžíci 9% octa.
- Sklenice naplňte rajčaty až po vrch.
- Poté přidejte vroucí vodu – asi 250-270 ml.
- Sklenice zakryjte víčky a postavte do širokého hrnce s horkou vodou až po „ramena“ sklenic.
- Sterilizujte 15 minut od okamžiku, kdy voda začne vřít.
- Po sterilizaci sklenice pevně uzavřete a dobře protřepejte, aby se dresink rovnoměrně rozptýlil. Otočte dnem vzhůru, přikryjte dekou a nechte zcela vychladnout.
Tipy
- Pokud máte rádi ostřejší koření, přidejte více chilli papriček nebo vynechejte některá semínka.
- Sladkou papriku můžete pro oživení pokrmu nahradit červenou paprikou.
- Pro jemnější chuť použijte místo běžného octa jablečný ocet.
- Rajčata lze skladovat při pokojové teplotě na tmavém místě.
Nakládaná rajčata se výborně kombinují s bramborovou kaší, pečeným masem nebo jako samostatné občerstvení na slavnostní tabuli.