Korejské lilky: recept na zimní zásoby

Foto: z otevřených zdrojů

Korejský lilek je nejen lahodným zimním občerstvením, ale také skutečnou ozdobou svátečního stolu.

Lilek je všestranná zelenina, která se skvěle hodí do letních pokrmů a je stejně chutná i jako zimní předkrm. Jednou z nejoblíbenějších variant je korejský lilek – pikantní, aromatická a zároveň lehká svačinka, která dodá pikantnost každému jídlu.

V tomto pokrmu se snoubí jasná chuť zeleniny s pikantně sladkými tóny sójové omáčky, česneku a koriandru. A díky správnému způsobu přípravy si zachovává svůj lákavý vzhled a ve sklenicích vydrží dlouho, jak se dozvíte na stránce VD Nečasova.

Recept

Složení:

  • Lilek 3 kg
  • Sladká paprika 1kg
  • Pálivá paprika 200 g
  • Rajčata 1,5 kg
  • Cibule 600 g
  • Petržel (nebo koriandr, kopr) 70 g
  • Sůl 3 polévkové lžíce.
  • Rostlinný olej 300 ml
  • Sójová omáčka 6 polévkových lžic.
  • Mletý koriandr 1,5 lžíce l
  • Cukr 1,5 lžíce
  • Česnek 2 hlavy
  • Ocet 9% 50 ml

Příprava

  1. Lilek omyjte, nakrájejte na 1,5 cm silné plátky.
  2. Přendejte do velké mísy, přidejte 2 lžíce soli s hrstí, promíchejte a nechte 2 hodiny odležet. Sůl pomůže odstranit hořkost a udržet tvar zeleniny při dušení.
  3. Po uplynutí této doby lilky rukama vyždímejte a několikrát propláchněte studenou vodou.
  4. Nakrájejte zeleninu: papriku na tenké plátky, cibuli na půlkolečka, feferonku na malé kousky, rajčata na kostičky a petrželku nebo jiné bylinky nasekejte nadrobno.
  5. Ve velkém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte 300 ml rostlinného oleje.
  6. Nejprve osmahněte cibuli dozlatova, přidejte rajčata a poduste je 5-7 minut, dokud nepustí šťávu.
  7. Vlož sladkou a pálivou papriku a dus další 3 minuty.
  8. Přilijte sójovou omáčku, přidejte petrželku, koriandr, cukr, česnek a sůl.
  9. Vložte lilek a dobře promíchejte, vařte dalších 7 minut pod pokličkou.
  10. Přilijte ocet, promíchejte a vařte další 3-4 minuty.
  11. Horkou přesnídávku ihned vložte do sterilovaných sklenic, uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Přikryjte přikrývkou, dokud zcela nevychladnou.

Tipy

  • Pro bohatší chuť můžete použít směs bylinek: petržel, koriandr a kopr.
  • Pokud nemáte rádi příliš pálivé jídlo, můžete část chilli papriček nahradit paprikou.
  • Sójová omáčka dodá „orientální“ nádech, ale pokud ji nepoužijete, stačí přidat trochu více soli.
  • Přípravek vydrží v chladu a temnu až rok.

Korejské lilky jsou nejen chutnou zimní svačinkou, ale také skutečnou ozdobou svátečního stolu. Drží si tvar, jsou šťavnaté a voňavé a pikantní omáčka na bázi rajčat, česneku a koření z nich dělá oblíbené jídlo pro celou rodinu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )