Jaký chléb je lepší nekupovat: neobsahuje téměř žádné živiny

Jaký chléb byste neměli kupovat, si přečtěte níže

Mezi druhy chleba v obchodě je velmi mnoho druhů, které nemají žádné výhody. Jaký chléb byste neměli kupovat, vypráví RBC-Ukrajina s odkazem na známého polského odborníka na výživu Bartka Kulczynského.

Jaký chléb nemá téměř žádné živiny

Odborník na výživu Bartek Kulczynski považuje za nejhorší bezlepkový chléb vyrobený ze škrobu. Jak odborník uvádí, škrob neobsahuje téměř žádné živiny.

Mnoho takových výrobků obsahuje také zahušťovadla, jako je karboxymethylcelulóza, a také glycerin, který udržuje vlhkost, a konzervační látky, jako je propionát vápenatý, díky nimž chléb vydrží čerstvý několik měsíců, což je doba, kterou by tradiční chléb nikdy nevydržel, vysvětluje.

Největší výzvou při výrobě takového chleba je nahrazení lepku jinou, přírodní složkou.

„Pokud nemáte konkrétní doporučení pro bezlepkovou dietu, je lepší zvolit jiný druh chleba,“ uzavírá Bartek Kulczynski,

Upozorňuje, že ti, kteří mohou jíst pouze bezlepkový chléb, by se měli poohlédnout po výrobcích obohacených o přísady, jako jsou semena nebo semínka, které zvyšují výživovou hodnotu.

Jaký chléb je nejlepší konzumovat

Dobrý nápad je také péct si vlastní bezlepkový chléb, který bude nejen zdravější, ale také mnohem levnější než chléb kupovaný v obchodě. Odborníci na výživu doporučují používat quinou a pohanku.

Dietoložka také nedoporučuje bílý pšeničný chléb, protože je méně výživný než chléb z tmavé celozrnné mouky. Ta obsahuje vlákninu i vitaminy a minerální látky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )