Pokud máte rádi lehké polévky bez masa, pak je tento recept určen právě vám.
Je ideální pro ty, kteří drží půst nebo jen dietu. Polévka je zdravá, chutná a lehká. Podávejte ji se strouhankou.
Recept
Složení:
- fazole – 100 g; 100 g
- květák – 300 g;
- brambory 1 ks.
- voda 1,5 litru
- cibule 1 ks.
- mrkev 1 ks.
- paprika 1 ks.
- rostlinný olej 3 polévkové lžíce.
- mletý černý pepř
- sůl
- bylinky (kopr, petržel)
Příprava:
- Fazole propláchněte, zalijte velkým množstvím vody a nechte je 8-12 hodin bobtnat. Poté vodu slijte, fazole propláchněte pod tekoucí vodou a znovu je zalijte studenou vodou, vařte asi hodinu doměkka.
- Zelí rozdělte na růžičky, příliš velké nakrájejte.
- Oloupejte brambory, cibuli a mrkev. Nakrájejte brambory, mrkev na středně velké kostky, cibuli na malé kostičky.
- Oloupejte papriku od semínek a nakrájejte ji na malé kousky.
- Zeleninu opláchněte a nakrájejte.
- Na pánvi s rostlinným olejem osmahněte cibuli a mrkev do měkka, přidejte papriku a smažte další dvě minuty.
- Do hrnce nalijte vodu, vložte brambory a vařte 10 minut, pak květákové zelí, fazolky a vařte dalších 10 minut, vložte osmaženou zeleninu, osolte, opepřete a vařte pět minut. Přidáme bylinky a odstavíme z ohně.