Tento oblíbený výrobek zvyšuje zánět v těle a zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu
Srdeční choroby zůstávají jedním z nejčastějších a nejnebezpečnějších onemocnění. Zdravotníci tvrdí, že je důležité snížit rizika kontrolou stravy, hmotnosti, úrovně fyzické aktivity, zanecháním kouření a alkoholu. Existují však i faktory, které nemůžete ovlivnit – například věk. Proto je tak důležité řídit to, co můžete, říká kardiolog Cheng-Han Chen z Kalifornie.
Jedním z největších rizikových faktorů je výživa. Kardiologové se shodují, že po padesátce byste měli ve stravě omezit červené maso.
„Steak může v těle zvyšovat zánět, který také zvyšuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu,“ říká doktor Chen. Kromě toho tučné kusy masa zvyšují pravděpodobnost přibírání na váze, což opět více zatěžuje srdce.„Steaky mají vysoký obsah nasycených tuků a zvyšují hladinu cholesterolu,“ vysvětluje doktor Supriti Behuria. Parade uvádí, že zvýšená hladina „špatného“ cholesterolu přispívá k tvorbě plaku v cévách a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.
Dr. Behuria upozorňuje, že patologické stavy, jako je ischemická choroba srdeční, hypertenze, srdeční selhání, fibrilace síní a infarkt myokardu, jsou s věkem častější.
Dieta po padesátce – co doporučují lékaři
Podle doktora Chena byste měli dávat přednost rybám (například lososovi) a rostlinným zdrojům bílkovin – luštěninám, čočce, ořechům. Tyto potraviny mají nízký obsah nasycených tuků a jsou bohaté na vlákninu.
Přesto nemusíte steaky zcela vyřadit. „Někdy, při zvláštních příležitostech, si ho můžete dovolit, ale neměl by být součástí vašeho každodenního jídelníčku,“ zdůrazňuje doktor Behuria.