Kardiologové varují: tento produkt zvyšuje riziko infarktu a mrtvice po 50. roce života

Tento oblíbený výrobek zvyšuje zánět v těle a zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu

Srdeční choroby zůstávají jedním z nejčastějších a nejnebezpečnějších onemocnění. Zdravotníci tvrdí, že je důležité snížit rizika kontrolou stravy, hmotnosti, úrovně fyzické aktivity, zanecháním kouření a alkoholu. Existují však i faktory, které nemůžete ovlivnit – například věk. Proto je tak důležité řídit to, co můžete, říká kardiolog Cheng-Han Chen z Kalifornie.

Jedním z největších rizikových faktorů je výživa. Kardiologové se shodují, že po padesátce byste měli ve stravě omezit červené maso.

„Steaky mají vysoký obsah nasycených tuků a zvyšují hladinu cholesterolu,“ vysvětluje doktor Supriti Behuria. Parade uvádí, že zvýšená hladina „špatného“ cholesterolu přispívá k tvorbě plaku v cévách a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

„Steak může v těle zvyšovat zánět, který také zvyšuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu,“ říká doktor Chen. Kromě toho tučné kusy masa zvyšují pravděpodobnost přibírání na váze, což opět více zatěžuje srdce.

Dr. Behuria upozorňuje, že patologické stavy, jako je ischemická choroba srdeční, hypertenze, srdeční selhání, fibrilace síní a infarkt myokardu, jsou s věkem častější.

Dieta po padesátce – co doporučují lékaři

Podle doktora Chena byste měli dávat přednost rybám (například lososovi) a rostlinným zdrojům bílkovin – luštěninám, čočce, ořechům. Tyto potraviny mají nízký obsah nasycených tuků a jsou bohaté na vlákninu.

Přesto nemusíte steaky zcela vyřadit. „Někdy, při zvláštních příležitostech, si ho můžete dovolit, ale neměl by být součástí vašeho každodenního jídelníčku,“ zdůrazňuje doktor Behuria.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )