Důležité je zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny, bílkovin a probiotik.
Gastroenterolog se podělil o svůj ideální denní jídelníček a prozradil, jaké pokrmy považuje za nejzdravější k snídani, obědu a večeři. Podle něj správný výběr potravin pro každé jídlo pomáhá udržovat energii a normalizovat činnost trávicího traktu. Informuje o tom webová stránka Jíst dobře.
Snadná snídaně
Podle gastroenterologa a doktora Rabia de Latoura byste měli začít den lehkou snídaní.
„Já se probudím, vypiji sklenici vody a pak si dám bílkovinný punč: dva vaječné bílky,“ říká.
Pití vody na začátku dne může pomoci udržet vodní rovnováhu. Konzumace celých vajec může být ještě vydatnější a výživnější než bílky. Vaječné žloutky obsahují mnoho živin a antioxidantů, včetně cholinu, vitaminu D, luteinu a zeaxanthinu.
Lékař si také ráno dopřeje šálek kávy. Studie publikovaná ve vědeckém časopise MDPI zjistila, že káva je pro střeva prospěšná a může podpořit zdravé trávení. Mírná konzumace zvyšuje relativní množství prospěšných bakterií ve střevech.
Nadměrná konzumace kávy (více než 5 šálků denně) však byla spojena s refluxními poruchami, paradentózou a progresí Crohnovy choroby.
Oběd bohatý na vlákninu
K obědu si de Latour vybírá rostlinnou variantu – salát bohatý na vlákninu. Například salát z kapusty, quinoy a jablek.Podle Catholic healthl mají potraviny s vysokým obsahem vlákniny tendenci zabírat více místa v žaludku, což podporuje rychlejší nasycení a delší pocit plnosti. To může pomoci snížit celkový příjem kalorií a pomoci vám udržet si zdravou váhu.
Vydatná večeře
Večeře je obvykle nejvydatnějším jídlem dne, což někdy znesnadňuje její přípravu. Gastroenterologové se však rádi drží své oblíbené výživné volby.
„K večeři si dávám rýži s květákem a čočkou. Je to zdroj rostlinných bílkovin a vlákniny. Přidávám také jogurt a nakládanou zeleninu,“ uvedla lékařka.
Kombinace bílkovin a vlákniny z čočky a květáku vám pomůže zůstat dlouho sytí. Jogurt a nakládaná zelenina jsou bohaté na probiotika, která jsou skvělá pro zdraví střevního mikrobiomu.
Podle portálu Biomed central může být častější konzumace doma připravených jídel spojena s lepší kvalitou stravy a snížením rizika obezity a dalších onemocnění. Například lidé, kteří si doma připravují jídlo více než pětkrát týdně, konzumují více ovoce a zeleniny a mají nižší riziko vzniku nadváhy.
Obecně se gastroenterolog zaměřuje spíše na živiny než na pestrost stravy. Důležité je do jejího jídelníčku zařadit dostatek vlákniny, bílkovin a probiotik.