Cuketová pomazánka s taveným sýrem: zajímavý recept

Tento pokrm bude dokonalou přílohou k toastům, chlebu nebo i k bramborám v rohlíku.

Cukety jsou jednou z nejuniverzálnějších zelenin v naší kuchyni. Jsou chuťově neutrální, takže se dobře hodí k různým ingrediencím, od bylinek a koření až po sýry a maso.

V sezóně jsou dostupné, levné a zdravé, protože obsahují vitaminy B, C, draslík, hořčík a nemají téměř žádné kalorie, jen asi 25 kcal na 100 g. Foodblogerka Alena Karpyuk nabízí jednoduchý, ale velmi chutný recept na cuketovou pomazánku s taveným sýrem. Je to pokrm, který bude ideálním doplňkem k toastům, chlebu nebo třeba k bramborám do saka. A hlavně je rychlá na přípravu, vyžaduje minimum produktů a velmi chutná dětem.

Recept

Složení:

  • Střední cuketa 1 kus (300-400 g)
  • Tavené sýry 2 ks.
  • Česnek 1-2 stroužky
  • Olej 1-2 lžíce
  • Sůl
  • Pepř
  • Koření dle výběru (sušený kopr, bazalka nebo oregano)

Příprava

  1. Cuketu dobře opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. Pokud je slupka tvrdá, je lepší ji odstranit, ale mladé cukety můžete nechat i se slupkou.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a vložte do něj cukety. Přikryjte je pokličkou a za občasného míchání je 10-15 minut poduste na mírném ohni.
  3. Vymačkejte česnek, cukety osolte a opepřete. Pokračujte v dušení dalších 5 minut. Nepřidávejte vodu – zelenina pustí vlastní šťávu.
  4. Pokud zůstane hodně šťávy, nechte ji několik minut odpařovat bez pokličky. Je důležité dbát na to, aby cuketa nezhnědla, protože chceme mít křehkou hmotu.
  5. Teplou zeleninu přendáme do mixéru, přidáme nakrájený tavený sýr a vyšleháme dohladka. Vznikne krémová hmota s jemnou smetanovou chutí.
  6. Nalijte pomazánku do formy nebo nádoby a nechte ji zcela vychladnout. Je výborná i teplá, ale po vychladnutí je konzistence hustší a lépe se roztírá.

Servírování

  • Na opečeném chlebu nebo toustu jako lehká svačinka.
  • Jako omáčka k vařeným bramborám nebo pečené zelenině.
  • Na slavnostní tabuli – jako alternativa paštik nebo drahých předkrmů.
  • S pitou nebo chlebem jako rychlá svačina.

Vyzkoušejte tento recept v sezóně cuket a přesvědčte se, že jednoduché jídlo může být nejen zdravé, ale i překvapivě chutné.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )