Tento pokrm bude dokonalou přílohou k toastům, chlebu nebo i k bramborám v rohlíku.
Cukety jsou jednou z nejuniverzálnějších zelenin v naší kuchyni. Jsou chuťově neutrální, takže se dobře hodí k různým ingrediencím, od bylinek a koření až po sýry a maso.
V sezóně jsou dostupné, levné a zdravé, protože obsahují vitaminy B, C, draslík, hořčík a nemají téměř žádné kalorie, jen asi 25 kcal na 100 g. Foodblogerka Alena Karpyuk nabízí jednoduchý, ale velmi chutný recept na cuketovou pomazánku s taveným sýrem. Je to pokrm, který bude ideálním doplňkem k toastům, chlebu nebo třeba k bramborám do saka. A hlavně je rychlá na přípravu, vyžaduje minimum produktů a velmi chutná dětem.
Recept
Složení:
- Střední cuketa 1 kus (300-400 g)
- Tavené sýry 2 ks.
- Česnek 1-2 stroužky
- Olej 1-2 lžíce
- Sůl
- Pepř
- Koření dle výběru (sušený kopr, bazalka nebo oregano)
Příprava
- Cuketu dobře opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. Pokud je slupka tvrdá, je lepší ji odstranit, ale mladé cukety můžete nechat i se slupkou.
- Na pánvi rozehřejte olej a vložte do něj cukety. Přikryjte je pokličkou a za občasného míchání je 10-15 minut poduste na mírném ohni.
- Vymačkejte česnek, cukety osolte a opepřete. Pokračujte v dušení dalších 5 minut. Nepřidávejte vodu – zelenina pustí vlastní šťávu.
- Pokud zůstane hodně šťávy, nechte ji několik minut odpařovat bez pokličky. Je důležité dbát na to, aby cuketa nezhnědla, protože chceme mít křehkou hmotu.
- Teplou zeleninu přendáme do mixéru, přidáme nakrájený tavený sýr a vyšleháme dohladka. Vznikne krémová hmota s jemnou smetanovou chutí.
- Nalijte pomazánku do formy nebo nádoby a nechte ji zcela vychladnout. Je výborná i teplá, ale po vychladnutí je konzistence hustší a lépe se roztírá.
Servírování
- Na opečeném chlebu nebo toustu jako lehká svačinka.
- Jako omáčka k vařeným bramborám nebo pečené zelenině.
- Na slavnostní tabuli – jako alternativa paštik nebo drahých předkrmů.
- S pitou nebo chlebem jako rychlá svačina.
Vyzkoušejte tento recept v sezóně cuket a přesvědčte se, že jednoduché jídlo může být nejen zdravé, ale i překvapivě chutné.