Foto: z veřejných zdrojů
Přestože hořká čokoláda obsahuje srdci prospěšné antioxidanty, některé druhy čokolády obsahují také přidaný cukr a tuk.
Není žádným tajemstvím, že hořká čokoláda má mnoho zdraví prospěšných účinků. Co se stane s vaším krevním tlakem, když budete tuto pochoutku jíst každý den, uvádí Prevention.
Co se stane s vaším krevním tlakem, když budete jíst hořkou čokoládu?
Co se stane s vaším krevním tlakem, když budete denně jíst hořkou čokoládu, vám řekly doktorka Elizabeth Clodas, kardioložka-preventivní kardioložka a registrovaná dietoložka Michelle Rutenstein.
„Strava bohatá na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty podporuje zdravou funkci cév, snižuje jejich ztuhlost a pomáhá tlumit záněty. To vše přispívá k normalizaci krevního tlaku,“ vysvětluje doktor Clodas.
Naproti tomu zpracované potraviny s vysokým obsahem sodíku, přidaného cukru a nezdravých tuků mají podle ní opačný účinek.
Hořká čokoláda sice obsahuje srdci prospěšné antioxidanty, ale některé druhy čokolády obsahují také přidaný cukr a tuk. Kromě toho je třeba vzít v úvahu určitá rizika, například možné vystavení těžkým kovům.
Může hořká čokoláda snižovat krevní tlak?
Podle Dr. Clodase do jisté míry ano, pokud je konzumována s mírou.
„Hořká čokoláda může mít malý, ale významný vliv na krevní tlak, a to především díky přírodním rostlinným sloučeninám zvaným flavonoidy,“ uvedla.
Flavonoidy jsou antioxidanty, které podporují tvorbu oxidu dusnatého v cévách, což způsobuje jejich rozšíření. To pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšovat průtok krve mozkem a srdcem, vysvětluje odbornice.
Studie prokázaly, že strava bohatá na flavonoidy může vést k mírnému snížení systolického i diastolického krevního tlaku. Jedna malá studie z roku 2020 zjistila, že 85% hořká čokoláda, na rozdíl od mléčné čokolády, snižuje akutní nárůst krevního tlaku u žen během stresových situací. (Stejná studie však zjistila, že tmavá čokoláda ve skutečnosti zvýšila systolický krevní tlak u žen, když ji jedly v klidu).
A větší, novější studie zjistila příčinnou souvislost mezi konzumací hořké čokolády a sníženým rizikem hypertenze.
Rizika a vedlejší účinky hořké čokolády
Jak už to tak bývá, příliš mnoho dobré věci může být kontraproduktivní, vysvětluje doktor Clodas.
„Dokonce i kvalitní hořká čokoláda obsahuje kalorie, tuk a trochu cukru, takže je snadné se jí přejíst,“ vysvětluje.
Kromě toho „někteří lidé jsou citliví na kofein nebo teobromin, přírodní sloučeniny obsažené v kakau, které mohou způsobovat bušení srdce nebo poruchy spánku,“ říká a dodává, že čokoláda může také zhoršit příznaky u lidí s gastroezofageálním refluxem.
„Některé výrobky z hořké čokolády mohou obsahovat těžké kovy, jako je olovo a kadmium, proto je důležité vybírat si důvěryhodné značky, které jsou testovány v nezávislých laboratořích,“ říká odbornice na výživu Michelle Rutensteinová.
A to je další důvod, proč je klíčová střídmost, protože některým hladinám těchto kovů se nelze vyhnout.
Jak využít hořkou čokoládu ke snížení krevního tlaku?
Dr. Clodas a odborník na výživu Rutenstein doporučují, abyste si se souhlasem lékaře vybrali tabulku čokolády s nejméně 70% obsahem kakaa, abyste maximalizovali potenciální přínos hořké čokolády pro srdce.
Čím vyšší obsah kakaa, tím více flavonoidů a méně cukru.
„Snažte se konzumovat malou porci asi 28 gramů denně a zařaďte ji do celkové vyvážené stravy.“ Tvrzené přínosy plynou z pravidelného příjmu flavonoidů v průběhu času, takže záleží na důslednosti, dodává Clodas.
Jak si udržet zdravý krevní tlak: 6 jednoduchých rad
Jezte správně
Konzumujte potraviny bohaté na draslík, hořčík a vápník (banány, ořechy, zelenina). Omezte nasycené tuky a sodík: denní dávka by neměla překročit 2300 mg a 1500 mg u lidí s hypertenzí. Dávejte přednost celým potravinám před zpracovanými.
Pečujte o zdraví svých střev
Jezte více vlákniny a fermentovaných potravin, abyste podpořili prospěšné bakterie, které pomáhají snižovat krevní tlak.
Pravidelně cvičte
Fyzická aktivita pomáhá snižovat tepovou frekvenci a krevní tlak a snižuje hladinu stresu.
Vyhněte se stimulantům
Omezte alkohol a kofein. Pokud kouříte, vzdejte se tohoto zlozvyku.
Dobře se vyspěte
Nedostatek spánku může způsobit vysoký krevní tlak. Pokud chrápete, navštivte lékaře a nechte se vyšetřit na spánkovou apnoe.
Konzumujte hořkou čokoládu
Pokud vám to schválí lékař, zařaďte do svého jídelníčku malé porce hořké čokolády (s obsahem kakaa 70 % nebo více). Flavonoidy v ní obsažené pomáhají snižovat krevní tlak, pokud je konzumována pravidelně a s mírou.