Foto: z veřejných zdrojů
Některé z nich patří mezi nápoje, které většina lidí pije každý den.
Abyste si udrželi zdravé zuby, vyplatí se omezit konzumaci některých nápojů, které způsobují zubní kaz a ničí sklovinu. Některé z těchto nápojů pije většina lidí každý den. RBC-Ukrajina informuje o oblíbených nápojích, kterým je lepší se vyhnout, aby nepoškozovaly vaše zuby.
Perlivá voda s příchutí
Ovocné příchutě snižují pH nápoje na úroveň, která způsobuje erozi skloviny. Studie publikovaná v roce 2007 v National Institutes of Health (NLH) zjistila, že pH ochucených sycených vod je přibližně 2,74-3,34, což je výrazně pod bezpečnou úrovní a podobá se pH pomerančového džusu nebo jiných kyselých nápojů.
Právě to vede k destrukci skloviny a strukturálním změnám na povrchu zubů (rozpouštění hydroxyapatitu a mikroskopické poškození).
Ovocné šťávy
Pomerančové a jablečné šťávy jsou často velmi kyselé a obsahují velké množství přírodních cukrů. Nasycují zuby kyselinou a cukrem zároveň.
I 100% ovocné šťávy obsahují přírodní cukry, které živí bakterie v ústech, jež produkují kyseliny poškozující sklovinu. To zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní.
Sportovní nápoje
Sportovci mohou konzumovat sportovní nápoje pro obnovu elektrolytů, ale tyto nápoje mohou způsobit vážné škody. Často jsou prodávány za účelem hydratace, ale obsahují také přidaný cukr a dokonce i kyseliny.
Výzkum zveřejněný v časopise Journal of the American Dental Association (JADA) potvrzuje, že sportovní nápoje mohou poškodit zuby tím, že způsobují erozi skloviny. Konkrétně mají vysokou titrační kyselost, která je významným prediktorem rozpouštění skloviny.
Dokonce i verze bez cukru obsahují jiné druhy cukrů nebo sladidel, které mohou podporovat růst bakterií v ústech, jež produkují kyseliny rozkládající sklovinu.
Kombucha
Kombucha má pH mezi 2,5 a 3,5, takže je kyselejší než mnohé nealkoholické nápoje. Tato úroveň kyselosti začíná rozpouštět vápník ze skloviny, což může vést k její erozi.
Studie z roku 2023 publikovaná v NLH zjistila, že kombucha může způsobit významné uvolnění vápníku ze zubní skloviny, což svědčí o jejím erozivním potenciálu.
Studená káva (se smetanou)
Je to ideální letní nápoj, ale jeho nadměrná konzumace může způsobit ještě větší škody. I neslazené studené nápoje jsou kyselé, ale když se do nich přidají sirupy, smetana nebo sladidla, stávají se více kazotvornými (způsobují zubní kaz).
Víno
Červené i bílé víno jsou kyselé a ničí zubní sklovinu. Červené víno je obzvláště škodlivé kvůli kombinaci kyselosti a tmavých pigmentů, které mohou způsobovat skvrny.
Bílé víno, i když má světlejší barvu, je také kyselé a může rychle změkčit zubní sklovinu. Tento účinek se zhoršuje, pokud se víno pije často a po dlouhou dobu nebo se při jeho ochutnávání drží v ústech.
Podle American Dental Health Providers je vhodné omezit množství konzumovaného vína, zejména pokud je častou součástí vašeho jídelníčku. Po vypití vína je dobré vypláchnout si ústa vodou, aby se snížila kyselost v ústech.
Bezprostředně po konzumaci vína si nečistěte zuby, protože sklovina může být vlivem působení kyselin měkká. Doporučuje se počkat 30-60 minut.