Foto: z otevřených zdrojů
Zelný salát na zimu, skvělý způsob, jak zpestřit zimní stůl.
Domácí konzervování je skutečným kouzlem ukrajinských hospodyněk. V zimě je tak příjemné otevřít sklenici s voňavým salátem, který si zachoval slunečnou chuť léta. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů v našich spižírnách je zelný salát na zimu.
Tento salát se snadno připravuje, je šťavnatý a velmi chutný a skvěle doplňuje jakýkoli pokrm, od bramborové kaše až po maso nebo kaši. Na stránce VD Necrasova vyprávěla o osvědčeném receptu, který vám pomůže udělat velkou porci salátu najednou, a hlavně ho bez větších potíží uchovat až do jara.
Recept
Složení:
- Zelí 5 kg (hmotnost již bez zelí)
- Mrkev 1kg
- Cibule 1kg
- Sladká paprika 1kg
- Pálivá paprika 3 ks.
Dresink
- Sůl 100 g
- Cukr 400 g
- Máslo 400 ml
- Ocet 9% 400 ml
Příprava
- Zelí nakrájejte na větší kousky, odstraňte kapustu a nakrouhejte ji v kombajnu nebo nožem.
- Nastrouhejte mrkev na struhadle (na jemno nebo nahrubo – podle chuti).
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka.
- Papriku oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- Feferonky nakrájejte na menší kousky.
- Touto zeleninou naplňte velkou mísu. Přidejte sůl, cukr, ocet a olej. Rukama promíchejte, aby zelí rychleji získalo šťávu.
- Směs nechte 2 hodiny odstát, občas promíchejte. Během této doby zelenina změkne a na dně mísy se nahromadí spousta šťávy.
- Salátem naplňte čisté sterilizované sklenice, pevně je utěsněte a zalijte šťávou, kterou zelenina pustila.
- Sklenice vložte do velkého hrnce s vodou, sterilujte 30 minut od varu. Přikryjte víčky a obraťte dnem vzhůru, dokud zcela nevychladnou.
Získáte asi 9 litrových sklenic plných aromatického salátu.
Tipy
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat několik zrnek černého pepře nebo bobkový list.
- Pokud nemáte rádi pálivá jídla, nahraďte pálivou papriku sladkou nebo ji úplně vynechejte.
- Sklenice skladujte na tmavém a chladném místě a salát vám snadno vydrží až do jara.
Zelný salát na zimu, to je skvělý způsob, jak si zpestřit zimní stůl. Je jednoduchý na přípravu a spojuje v sobě čerstvost zeleniny, příjemnou pikantnost a užitečnost. A co je nejdůležitější, i v chladných dnech navozuje pocit léta.