Zelný salát na zimu: zajímavý recept

Foto: z otevřených zdrojů

Zelný salát na zimu, skvělý způsob, jak zpestřit zimní stůl.

Domácí konzervování je skutečným kouzlem ukrajinských hospodyněk. V zimě je tak příjemné otevřít sklenici s voňavým salátem, který si zachoval slunečnou chuť léta. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů v našich spižírnách je zelný salát na zimu.

Tento salát se snadno připravuje, je šťavnatý a velmi chutný a skvěle doplňuje jakýkoli pokrm, od bramborové kaše až po maso nebo kaši. Na stránce VD Necrasova vyprávěla o osvědčeném receptu, který vám pomůže udělat velkou porci salátu najednou, a hlavně ho bez větších potíží uchovat až do jara.

Recept

Složení:

  • Zelí 5 kg (hmotnost již bez zelí)
  • Mrkev 1kg
  • Cibule 1kg
  • Sladká paprika 1kg
  • Pálivá paprika 3 ks.

Dresink

  • Sůl 100 g
  • Cukr 400 g
  • Máslo 400 ml
  • Ocet 9% 400 ml

Příprava

  1. Zelí nakrájejte na větší kousky, odstraňte kapustu a nakrouhejte ji v kombajnu nebo nožem.
  2. Nastrouhejte mrkev na struhadle (na jemno nebo nahrubo – podle chuti).
  3. Cibuli nakrájejte na půlkolečka.
  4. Papriku oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
  5. Feferonky nakrájejte na menší kousky.
  6. Touto zeleninou naplňte velkou mísu. Přidejte sůl, cukr, ocet a olej. Rukama promíchejte, aby zelí rychleji získalo šťávu.
  7. Směs nechte 2 hodiny odstát, občas promíchejte. Během této doby zelenina změkne a na dně mísy se nahromadí spousta šťávy.
  8. Salátem naplňte čisté sterilizované sklenice, pevně je utěsněte a zalijte šťávou, kterou zelenina pustila.
  9. Sklenice vložte do velkého hrnce s vodou, sterilujte 30 minut od varu. Přikryjte víčky a obraťte dnem vzhůru, dokud zcela nevychladnou.

Získáte asi 9 litrových sklenic plných aromatického salátu.

Tipy

  • Pro zvýraznění chuti můžete přidat několik zrnek černého pepře nebo bobkový list.
  • Pokud nemáte rádi pálivá jídla, nahraďte pálivou papriku sladkou nebo ji úplně vynechejte.
  • Sklenice skladujte na tmavém a chladném místě a salát vám snadno vydrží až do jara.

Zelný salát na zimu, to je skvělý způsob, jak si zpestřit zimní stůl. Je jednoduchý na přípravu a spojuje v sobě čerstvost zeleniny, příjemnou pikantnost a užitečnost. A co je nejdůležitější, i v chladných dnech navozuje pocit léta.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )