Zelné řízky s bylinkovým máslem: zajímavý recept

Foto: z veřejných zdrojů

Kapustové řízky s bylinkovým máslem jsou pokrmem, který dokazuje, že i jednoduchá zelenina může vyznít novým způsobem.

Zelí není jen tradiční boršč nebo salát. Moderní kuchyně nabízí nové způsoby přípravy tohoto známého produktu, které mohou překvapit i ty nejnáročnější gurmány.

Jednou z takových možností jsou zelné řízky s bylinkovým máslem. Tento pokrm v sobě spojuje jednoduchost přípravy, levné suroviny a jasnou restaurační chuť. O recept, který se již stal kulinářským trendem, se podělila foodblogerka Chloe Gebaczová.

Recept

Složení

  • Zelí 1 středně velké zelí (asi 1-1,2 kg)
  • Olivový olej 2 lžíce litry
  • Mletý černý pepř ½ lžičky.
  • Cibulové koření ½ lžičky l
  • Sůl ¼ lžičky

Bylinkový olej

  • Máslo 4 polévkové lžíce
  • Nasekané bylinky (bazalka, kopr, petržel, zelená cibulka nebo směs) ¼ šálku
  • Česnek 3 stroužky
  • Citronová kůra 1 lžička
  • Citronová šťáva 1 lžička
  • Worcesterová omáčka (lze nahradit sójovou omáčkou) 1 lžička.
  • Červená paprika (chilli) ¼ lžičky.
  • Sůl

Vaření

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Odřízněte hrubý jádřinec a zelí svisle nakrájejte na 4 „řízky“ silné asi 2,5 cm. Položte je na plech vyložený pergamenem na pečení nebo fólií.
  2. Obě strany potřete olivovým olejem, posypte solí, pepřem a cibulovým práškem.
  3. Pečte v troubě 40-45 minut, v polovině pečení jednou otočte. Steaky by měly být uvnitř zlatavé a měkké.
  4. V míse smíchejte měkké máslo s nasekanými bylinkami, česnekem, citronovou šťávou a kůrou a kořením. Dobře rozšlehejte vidličkou nebo rozmixujte mixérem dohladka.
  5. Horké steaky položte na talíř, navrch dejte lžíci bylinkového másla. Okamžitě se začne rozpouštět a kapusta se naplní chutí.

Tipy

  • Pokud chcete dosáhnout jemnější chuti, použijte mladé jarní zelí.
  • Pro výraznější kůrku můžete na konci pečení zapnout na 3-5 minut režim „gril“.
  • Bylinkové máslo si můžete připravit předem a uložit do lednice, hodí se k masu i bramborám.

Kapustové řízky s bylinkovým máslem jsou pokrmem, který dokazuje, že i jednoduchou zeleninu lze ochutit novými způsoby. Hodí se k lehkému obědu nebo jako příloha k rybě či masu. A díky jemné smetanové omáčce s bylinkami se vaše „steaky“ stanou oblíbeným rodinným jídlem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )