Foto: z veřejných zdrojů
Kapustové řízky s bylinkovým máslem jsou pokrmem, který dokazuje, že i jednoduchá zelenina může vyznít novým způsobem.
Zelí není jen tradiční boršč nebo salát. Moderní kuchyně nabízí nové způsoby přípravy tohoto známého produktu, které mohou překvapit i ty nejnáročnější gurmány.
Jednou z takových možností jsou zelné řízky s bylinkovým máslem. Tento pokrm v sobě spojuje jednoduchost přípravy, levné suroviny a jasnou restaurační chuť. O recept, který se již stal kulinářským trendem, se podělila foodblogerka Chloe Gebaczová.
Recept
Složení
- Zelí 1 středně velké zelí (asi 1-1,2 kg)
- Olivový olej 2 lžíce litry
- Mletý černý pepř ½ lžičky.
- Cibulové koření ½ lžičky l
- Sůl ¼ lžičky
Bylinkový olej
- Máslo 4 polévkové lžíce
- Nasekané bylinky (bazalka, kopr, petržel, zelená cibulka nebo směs) ¼ šálku
- Česnek 3 stroužky
- Citronová kůra 1 lžička
- Citronová šťáva 1 lžička
- Worcesterová omáčka (lze nahradit sójovou omáčkou) 1 lžička.
- Červená paprika (chilli) ¼ lžičky.
- Sůl
Vaření
- Předehřejte troubu na 220 °C. Odřízněte hrubý jádřinec a zelí svisle nakrájejte na 4 „řízky“ silné asi 2,5 cm. Položte je na plech vyložený pergamenem na pečení nebo fólií.
- Obě strany potřete olivovým olejem, posypte solí, pepřem a cibulovým práškem.
- Pečte v troubě 40-45 minut, v polovině pečení jednou otočte. Steaky by měly být uvnitř zlatavé a měkké.
- V míse smíchejte měkké máslo s nasekanými bylinkami, česnekem, citronovou šťávou a kůrou a kořením. Dobře rozšlehejte vidličkou nebo rozmixujte mixérem dohladka.
- Horké steaky položte na talíř, navrch dejte lžíci bylinkového másla. Okamžitě se začne rozpouštět a kapusta se naplní chutí.
Tipy
- Pokud chcete dosáhnout jemnější chuti, použijte mladé jarní zelí.
- Pro výraznější kůrku můžete na konci pečení zapnout na 3-5 minut režim „gril“.
- Bylinkové máslo si můžete připravit předem a uložit do lednice, hodí se k masu i bramborám.
Kapustové řízky s bylinkovým máslem jsou pokrmem, který dokazuje, že i jednoduchou zeleninu lze ochutit novými způsoby. Hodí se k lehkému obědu nebo jako příloha k rybě či masu. A díky jemné smetanové omáčce s bylinkami se vaše „steaky“ stanou oblíbeným rodinným jídlem.