Foto: z otevřených zdrojů
Jeho užívání může mít vážné zdravotní následky, dokonce i smrt.
Tato houba je mezi gurmány oblíbená již několik desetiletí. Dnes je však považována za jeden z nejnebezpečnějších druhů v evropských lesích. Její konzumace může vést k vážným zdravotním následkům, dokonce i ke smrti. Onet nám prozradí, o jakou houbu se jedná.
Která houba je nyní považována za jednu z jedovatých
Podle vědeckého časopisu Science Direct obsahuje tato skromná houba toxickou chemickou látku zvanou involutin. Tato sloučenina má schopnost hromadit se v těle, což vede ke zničení červených krvinek. V důsledku toho může způsobit závažná onemocnění, jako je leukémie, která se může projevit až 20 let po konzumaci.
Štíhloun štíhlý (latinsky Paxillus involutus) je houba patřící do čeledi Paxillaceae. Roste na půdě v listnatých, jehličnatých a smíšených lesích. Na dřevnatých substrátech je poxillus involutus menší a méně masitý než ty rostoucí na půdě.
Tento druh je rozšířen po celé Ukrajině v jehličnatých i listnatých lesích. Houba má jemnou a příjemnou vůni a chuť, což bohužel vede k tomu, že je mylně považována za jedlou houbu.
Muskarin obsažený v hřibu olšovém, alkaloid houby, způsobuje příznaky otravy do 15-30 minut po konzumaci. Nejčastějšími příznaky jsou žaludeční potíže, problémy s dýcháním, poruchy zraku a řeči.
Podle Wikipedie je mnohem nebezpečnější již zmíněný involutin, který způsobuje příznaky otravy po jednom až dvou dnech, ale jeho toxické účinky se mohou projevit mnohem později.
„Riziko otravy kravskými houbami závisí na imunitním systému člověka a na množství a četnosti konzumace hub,“ upozorňuje Justine Kolek, odbornice na houby.
Proto je důležité být při sběru hub velmi opatrný a vyhýbat se všem rizikovým druhům.