Foto: z otevřených zdrojů
Kukuřice na grilování – letní recept, který stojí za to přidat do vaší kuchařské banky
Léto je obdobím venkovních večírků, chutného grilování a snadného občerstvení, které se rychle a sytě připravuje. Jedním z opravdových hitů letošního léta je kukuřice na grilování.
Kukuřice na grilování je módní občerstvení, které již dobylo sociální sítě. Tajemství její přípravy prozradila foodblogerka Georgina Thomasová a je poměrně jednoduché, protože klas se podélně rozřízne na 4 části, po upečení nebo ugrilování se kukuřice mírně zkroutí a kousky se stanou jako žebírka. Je to nejen chutné, ale také velmi efektní – místo klasického klasu se kukuřice podává v podobě malých kousků, které se pohodlně jedí rukama.
Recept
Složení
- Kukuřice 3 klasy
- Olivový olej 4 lžíce
- Uzená paprika 1 lžička.
- Sušené grilovací koření 3 lžičky l
- Limetka 1 ks.
- Strouhaný parmezán 2-3 polévkové lžíce
- Čerstvá zelená cibulka 2 polévkové lžíce
Omáčka
- Řecký jogurt 1,5 lžíce l
- Majonéza 1 polévková lžíce
- Pálivá chilli omáčka 1 polévková lžíce
- Limetková šťáva 0,5 lžíce. l
Příprava
- Květák rozkrojte podélně na čtyři části, nejlépe velkým ostrým nožem.
- Kousky položte na plech, pokapejte olivovým olejem, posypte grilovacím kořením a uzenou paprikou. Promíchejte rukama, aby se koření dobře rozprostřelo.
- Kukuřici položte řeznou stranou nahoru, pokapejte ještě trochou olivového oleje a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 40-45 minut, dokud jádra nezezlátnou.
- V míse smíchejte jogurt, majonézu, dresink a limetkovou šťávu dohladka.
- Kukuřičná žebra vložte do mísy, pokapejte limetkovou šťávou, posypte strouhaným parmazánem a čerstvou zelenou cibulkou. Podávejte s pikantní omáčkou.
Tipy
- Pro jemnější chuť nahraďte pálivou omáčku sladkým chilli nebo kečupem.
- Pokud vaříte venku, grilujte kukuřici na grilu místo v troubě. Bude mít ještě výraznější kouřovou příchuť.
- Použít můžete jakýkoli tvrdý sýr, od klasického parmezánu až po holandský.
- Limetku lze snadno nahradit citronem a místo zelené cibulky lze použít koriandr nebo petrželku.
Kukuřičný chléb na grilování je letní recept, který stojí za to přidat do vaší kulinářské kasičky. Spojují v sobě chuť grilu, lehkou pikantnost a svěžest limetky, a hlavně dodají slavnostní náladu i v obyčejný den.