Kukuřice na grilování: zajímavý recept na letní přílohu

Foto: z otevřených zdrojů

Kukuřice na grilování – letní recept, který stojí za to přidat do vaší kuchařské banky

Léto je obdobím venkovních večírků, chutného grilování a snadného občerstvení, které se rychle a sytě připravuje. Jedním z opravdových hitů letošního léta je kukuřice na grilování.

Kukuřice na grilování je módní občerstvení, které již dobylo sociální sítě. Tajemství její přípravy prozradila foodblogerka Georgina Thomasová a je poměrně jednoduché, protože klas se podélně rozřízne na 4 části, po upečení nebo ugrilování se kukuřice mírně zkroutí a kousky se stanou jako žebírka. Je to nejen chutné, ale také velmi efektní – místo klasického klasu se kukuřice podává v podobě malých kousků, které se pohodlně jedí rukama.

Recept

Složení

  • Kukuřice 3 klasy
  • Olivový olej 4 lžíce
  • Uzená paprika 1 lžička.
  • Sušené grilovací koření 3 lžičky l
  • Limetka 1 ks.
  • Strouhaný parmezán 2-3 polévkové lžíce
  • Čerstvá zelená cibulka 2 polévkové lžíce

Omáčka

  • Řecký jogurt 1,5 lžíce l
  • Majonéza 1 polévková lžíce
  • Pálivá chilli omáčka 1 polévková lžíce
  • Limetková šťáva 0,5 lžíce. l

Příprava

  1. Květák rozkrojte podélně na čtyři části, nejlépe velkým ostrým nožem.
  2. Kousky položte na plech, pokapejte olivovým olejem, posypte grilovacím kořením a uzenou paprikou. Promíchejte rukama, aby se koření dobře rozprostřelo.
  3. Kukuřici položte řeznou stranou nahoru, pokapejte ještě trochou olivového oleje a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 40-45 minut, dokud jádra nezezlátnou.
  4. V míse smíchejte jogurt, majonézu, dresink a limetkovou šťávu dohladka.
  5. Kukuřičná žebra vložte do mísy, pokapejte limetkovou šťávou, posypte strouhaným parmazánem a čerstvou zelenou cibulkou. Podávejte s pikantní omáčkou.

Tipy

  • Pro jemnější chuť nahraďte pálivou omáčku sladkým chilli nebo kečupem.
  • Pokud vaříte venku, grilujte kukuřici na grilu místo v troubě. Bude mít ještě výraznější kouřovou příchuť.
  • Použít můžete jakýkoli tvrdý sýr, od klasického parmezánu až po holandský.
  • Limetku lze snadno nahradit citronem a místo zelené cibulky lze použít koriandr nebo petrželku.

Kukuřičný chléb na grilování je letní recept, který stojí za to přidat do vaší kulinářské kasičky. Spojují v sobě chuť grilu, lehkou pikantnost a svěžest limetky, a hlavně dodají slavnostní náladu i v obyčejný den.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )