Bílý, světle hnědý a tmavě hnědý cukr se získávají ze stejných rostlin, ale mírně se liší způsobem zpracování.
Bílý a hnědý cukr se liší barvou, chutí a účinky na organismus. Který cukr je nakonec zdravější? Uvádí to web Verywell health.
Hlavní rozdíly
Bílý, světle hnědý a tmavě hnědý cukr se získávají ze stejných rostlin, ale mírně se liší způsobem zpracování. Liší se také strukturou, chutí a kulinářským využitím.
Bílý cukr
Jedná se o rafinovaný produkt, který se vyrábí z cukrové třtiny nebo cukrové řepy odstraněním všech nečistot a téměř úplným odstraněním melasy (hustý tmavý sirup, který vzniká při výrobě).
Hnědý cukr
Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) obsahuje tento cukr určité množství melasy. Může to být:
- nerafinovaný (přirozená barva způsobená zbytky melasy po minimálním zpracování)
- rafinované s přídavkem melasy (často při průmyslové výrobě)
Který cukr je zdravější
Hnědý cukr obsahuje některé minerální látky (vápník, hořčík, draslík, železo) díky melase. Jejich množství je však tak malé, že nemají na organismus žádný významný vliv. Abyste získali nějaký znatelný přínos, museli byste sníst nebezpečně vysoké množství cukru.
Zatímco bílý cukr se skládá téměř výhradně ze sacharózy a neobsahuje žádné další živiny.
Je důležité vědět, že bílý i hnědý cukr jsou rychlé sacharidy, které rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi. Hnědý cukr je tedy o něco „bohatší“ na mikroživiny, ale nemá žádné skutečné zdravotní výhody.
Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je nejlepší omezit jakýkoli cukr, protože je spojen se zvýšeným rizikem:
- Diabetes
- srdeční choroby
- hypertenze (vysoký krevní tlak)
- obezita
Alternativy cukru
Pokud chcete snížit obsah cukru v receptu, můžete experimentovat tak, že jednoduše použijete o třetinu méně cukru, než je uvedeno v receptu. Kromě snížení obsahu tak můžete snížit i množství kalorií. Mezi další typy alternativ patří např:
- med
- javorový sirup
- kokosový cukr
- koncentráty ovocných šťáv
- stévie