Co se stane s tělem, když budete jíst citron každý den: 4 nečekané účinky

Foto: z otevřených zdrojů

Jeden citron obsahuje více než 30 % denní hodnoty vitaminu C.

Citron má pro tělo mnoho příznivých vlastností – pozitivních i negativních. Je možné ho jíst každý den a co se pak stane s tělem? RBC-Ukrajina informuje o 4 změnách v těle, které nastanou při každodenní konzumaci tohoto ovoce.

Pomáhá předcházet ledvinovým kamenům

Časopis Korean Journal of Urology uvádí, že ledvinové kameny jsou tvrdé usazeniny tvořené minerály, které se hromadí v močových cestách a tvoří se v ledvinách. Postihují přibližně 10 % lidí.

Tvorbě ledvinových kamenů můžete zabránit zvýšením hladiny slabých kyselin. Citrony obsahují formu citrátu zvanou kyselina citronová, která pomáhá zvyšovat hladinu citrátu v moči.

Kyselina citronová se váže na vápník v moči, čímž pomáhá zabránit jeho přesycení v moči. Váže se také na tvrdé shluky minerálů nazývané krystaly šťavelanu vápenatého, čímž zabraňuje jejich růstu a vzniku bolestivých ledvinových kamenů.

Podle National Kidney Foundation může pití 28 g koncentrátu citronové šťávy smíchané s vodou denně pomoci předcházet vzniku ledvinových kamenů. Tato metoda však nemusí fungovat u každého, proto je dobré se nejprve poradit s lékařem, abyste předešli nežádoucím následkům.

Podporuje zdraví srdce

Podle informací v časopise International Journal of Molecular Sciences jsou citrony bohaté na vitamin C a další antioxidanty, které podporují zdraví srdce.

Konzumace dostatečného množství vitaminu C chrání buňky před volnými radikály, které mohou buňky poškozovat.

Citrony obsahují fenolové sloučeniny, což je typ antioxidantu, který podporuje zdravý krevní tlak, funkci endotelu a hladinu cholesterolu.

Studie z roku 2017 zjistila, že konzumace většího množství ovoce a zeleniny je spojena se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a úmrtnosti ze všech příčin.

Zlepšuje vstřebávání železa

Jeden citron obsahuje více než 30 % denní hodnoty vitaminu C, který je podle USDA důležitý pro vstřebávání železa.

Podle amerického Národního institutu zdraví pomáhá vitamin C vstřebávat nehemové železo, které se nachází v rostlinách a potravinách bohatých na železo, jako je chléb a obiloviny.

Kombinace vitaminu C s potravinovými zdroji železa pomáhá účinněji vstřebávat železo. To může být obzvláště užitečné, pokud jste vegani nebo vegetariáni a konzumujete převážně nehemové železo.

Zabraňuje poškození buněk

20215 studií prokázalo, že citrusové plody jsou bohaté na antioxidanty a pomáhají předcházet poškození buněk spojenému s nemocemi, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, chronické onemocnění ledvin, rakovina a chronická obstrukční plicní nemoc.

Výživová hodnota citronu

Na webových stránkách USDA se uvádí, že jeden citron bez kůry obsahuje:

  • kalorií -17
  • tuk – 0,2 g
  • sodík – 1 mg
  • sacharidy – 5 g
  • vláknina – 1,6 g, tj. 6 % denní dávky
  • přidaný cukr – 0 g
  • bílkoviny – 0,6 g
  • vitamín C – 31 mg, tj. 34 % denní dávky

Citrony obsahují také další mikroživiny, jako je draslík, vitamin B6 a thiamin.

Rizika každodenní konzumace

Konzumace citronu je obecně bezpečná v množstvích, která se běžně vyskytují v potravinách a nápojích.

Časopis Plos One uvádí, že někteří lidé mohou být na citrusové plody citliví. Možné alergické reakce se pohybují od mírných příznaků, jako je vyrážka a svědění kolem úst. V případě výskytu alergie na citrusové plody je důležité navštívit lékaře.

Kyselina obsažená v citronech může také narušovat zubní sklovinu. Po konzumaci citronu je nejlepší vypláchnout si ústa čistou vodou.

Tipy pro konzumaci citronu

Přidáním citronu do svého jídelníčku můžete zvýšit příjem vitaminu C a antioxidantů, které vás udrží zdravé. Zde je několik tipů, jak bezpečně jíst více citronů:

  1. Přidejte citronovou šťávu nebo plátek citronu do vody nebo čaje.
  2. naložte maso, ryby nebo tofu do citronové šťávy a ozdobte plátky citronu.
  3. připravte si salát s citronovou zálivkou, abyste zlepšili vstřebávání nehemového železa.
  4. použijte citron nebo citronovou kůru k dochucení polévek, obilovin nebo pečiva.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )