Foto: z otevřených zdrojů
Jeden citron obsahuje více než 30 % denní hodnoty vitaminu C.
Citron má pro tělo mnoho příznivých vlastností – pozitivních i negativních. Je možné ho jíst každý den a co se pak stane s tělem? RBC-Ukrajina informuje o 4 změnách v těle, které nastanou při každodenní konzumaci tohoto ovoce.
Pomáhá předcházet ledvinovým kamenům
Časopis Korean Journal of Urology uvádí, že ledvinové kameny jsou tvrdé usazeniny tvořené minerály, které se hromadí v močových cestách a tvoří se v ledvinách. Postihují přibližně 10 % lidí.
Tvorbě ledvinových kamenů můžete zabránit zvýšením hladiny slabých kyselin. Citrony obsahují formu citrátu zvanou kyselina citronová, která pomáhá zvyšovat hladinu citrátu v moči.
Kyselina citronová se váže na vápník v moči, čímž pomáhá zabránit jeho přesycení v moči. Váže se také na tvrdé shluky minerálů nazývané krystaly šťavelanu vápenatého, čímž zabraňuje jejich růstu a vzniku bolestivých ledvinových kamenů.
Podle National Kidney Foundation může pití 28 g koncentrátu citronové šťávy smíchané s vodou denně pomoci předcházet vzniku ledvinových kamenů. Tato metoda však nemusí fungovat u každého, proto je dobré se nejprve poradit s lékařem, abyste předešli nežádoucím následkům.
Podporuje zdraví srdce
Podle informací v časopise International Journal of Molecular Sciences jsou citrony bohaté na vitamin C a další antioxidanty, které podporují zdraví srdce.
Konzumace dostatečného množství vitaminu C chrání buňky před volnými radikály, které mohou buňky poškozovat.
Citrony obsahují fenolové sloučeniny, což je typ antioxidantu, který podporuje zdravý krevní tlak, funkci endotelu a hladinu cholesterolu.
Studie z roku 2017 zjistila, že konzumace většího množství ovoce a zeleniny je spojena se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a úmrtnosti ze všech příčin.
Zlepšuje vstřebávání železa
Jeden citron obsahuje více než 30 % denní hodnoty vitaminu C, který je podle USDA důležitý pro vstřebávání železa.
Podle amerického Národního institutu zdraví pomáhá vitamin C vstřebávat nehemové železo, které se nachází v rostlinách a potravinách bohatých na železo, jako je chléb a obiloviny.
Kombinace vitaminu C s potravinovými zdroji železa pomáhá účinněji vstřebávat železo. To může být obzvláště užitečné, pokud jste vegani nebo vegetariáni a konzumujete převážně nehemové železo.
Zabraňuje poškození buněk
20215 studií prokázalo, že citrusové plody jsou bohaté na antioxidanty a pomáhají předcházet poškození buněk spojenému s nemocemi, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, chronické onemocnění ledvin, rakovina a chronická obstrukční plicní nemoc.
Výživová hodnota citronu
Na webových stránkách USDA se uvádí, že jeden citron bez kůry obsahuje:
- kalorií -17
- tuk – 0,2 g
- sodík – 1 mg
- sacharidy – 5 g
- vláknina – 1,6 g, tj. 6 % denní dávky
- přidaný cukr – 0 g
- bílkoviny – 0,6 g
- vitamín C – 31 mg, tj. 34 % denní dávky
Citrony obsahují také další mikroživiny, jako je draslík, vitamin B6 a thiamin.
Rizika každodenní konzumace
Konzumace citronu je obecně bezpečná v množstvích, která se běžně vyskytují v potravinách a nápojích.
Časopis Plos One uvádí, že někteří lidé mohou být na citrusové plody citliví. Možné alergické reakce se pohybují od mírných příznaků, jako je vyrážka a svědění kolem úst. V případě výskytu alergie na citrusové plody je důležité navštívit lékaře.
Kyselina obsažená v citronech může také narušovat zubní sklovinu. Po konzumaci citronu je nejlepší vypláchnout si ústa čistou vodou.
Tipy pro konzumaci citronu
Přidáním citronu do svého jídelníčku můžete zvýšit příjem vitaminu C a antioxidantů, které vás udrží zdravé. Zde je několik tipů, jak bezpečně jíst více citronů:
- Přidejte citronovou šťávu nebo plátek citronu do vody nebo čaje.
- naložte maso, ryby nebo tofu do citronové šťávy a ozdobte plátky citronu.
- připravte si salát s citronovou zálivkou, abyste zlepšili vstřebávání nehemového železa.
- použijte citron nebo citronovou kůru k dochucení polévek, obilovin nebo pečiva.