Salát „Assorted“ s houbami a zeleninou: recept na chutné konzervování na zimu

Foto: z otevřených zdrojů

Salát je křehký, světlý a chutný.

Domácí kuchyně je skutečným kouzlem ukrajinských kuchyní. Sklenice uchovávají nejen chuť léta, ale také teplo rukou hostitelky, která pečlivě připravuje zásoby pro celou rodinu.

Mezi desítkami receptů zaujímá zvláštní místo salát „Rozmanitý“ s houbami a zeleninou. Je světlý, křupavý, aromatický a tak univerzální, že skvěle doplní jakýkoli pokrm, od bramborové kaše až po slavnostní masové pochoutky. Recept na tento chutný salát, který nejenže zachová blahodárné vlastnosti zeleniny, ale také vám poskytne potěšení z každé lžíce, byl sdělen na stránce VD Nečasova.

Recept

Složení

  • Okurky 1,5 kg
  • Houby (žampiony nebo lesní houby) 1kg
  • Sladká paprika 1kg
  • Cibule 500 g

Solný nálev

  • Voda 2,5 litru
  • Sůl 1 šálek (250 g)

Marináda

  • Voda 3 šálky (750 ml)
  • Cukr 2,5 šálku (650 g)
  • Ocet 9% 300 ml

Příprava

  1. Středně velké okurky rozkrojte na polovinu, malé nechte vcelku.
  2. Žampiony oloupejte, velké nakrájejte na 4 díly, střední rozkrojte na polovinu a malé nechte celé.
  3. Papriky nakrájejte na proužky.
  4. Cibuli nakrájejte na půlkolečka nebo čtvrtky.
  5. Do velké mísy nalijte 2,5 litru vody, přidejte 250 g soli a dobře rozpusťte. Vložte všechnu zeleninu a houby, promíchejte a za občasného míchání nechte 2 hodiny namáčet.
  6. Po 2 hodinách zeleninu sceďte a těsně vložte do sterilizovaných sklenic, mírně protřepejte, aby se rovnoměrně rozložila.
  7. V hrnci smíchejte 3 šálky vody, 2,5 šálku cukru a 300 ml 9% octa. Přiveďte k varu a míchejte, aby se cukr zcela rozpustil.
  8. Horkou marinádou zalijte zeleninu ve sklenicích, zakryjte je víčky a postavte do hrnce s vodou. Litrové sklenice sterilujte 15 minut a půllitrové sklenice 10 minut.
  9. Sklenice pevně stočte, otočte dnem vzhůru a přikryjte dekou, dokud nevychladnou.

Tipy

  • Pokud používáte lesní houby, nezapomeňte je před přidáním do salátu 15-20 minut povařit v osolené vodě.
  • Chcete-li docílit výraznějšího vzhledu, vezměte různě barevné papriky – žlutou, červenou a zelenou.
  • Ocet můžete nahradit jablečným octem, pak bude chuť jemnější.
  • Salát skladujte nejlépe na tmavém a chladném místě.

Salát je křehký, světlý a chutný. Každá sklenice je skutečným „létem v marinádě“. Hodí se jak na slavnostní stůl, tak na každodenní pokrmy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )