Lžíce a vidličky se budou lesknout: tento lék za pár drobných odstraňuje plak a rez.

Foto: z veřejných zdrojů

K čištění příborů lze použít jedlou sodu, ocet nebo kyselinu citronovou.

I kvalitní a drahé příbory mohou časem ztratit svůj elegantní vzhled. Mohou se na nich objevit tmavé skvrny, rez nebo nažloutlé usazeniny. To platí zejména v oblastech s velmi tvrdou vodou.

Nezoufejte však, lžícím a vidličkám lze vrátit jejich původní vzhled. Nemusíte ani používat agresivní čisticí prostředky.

Většina příborů je vyrobena z nerezové oceli. Tenká vrstva oxidu má zabránit korozi, ale poškrábání, soli a kyseliny ji mohou poškodit. V důsledku toho se na povrchu objevují usazeniny a rez.

Přišli jsme na to, jak zajistit, aby se příbory leskly.

Jak vyčistit nánosy na příborech

Než přistoupíte přímo k ošetření, musíte si připravit lžíce a vidličky. Důkladně je opláchněte od zbytků jídla a mastnoty pomocí měkké houbičky a obvyklého mycího prostředku.

Vybrali jsme čtyři možnosti, než umýt lžíce a vidličky z nerezové oceli. Můžete si vybrat kteroukoli z nich. Pro první metodu budete potřebovat jedlou sodu. Je třeba ji zředit vodou do konzistence husté pasty. Prostředek naneseme na všechny nečistoty a skvrny a lehce rozetřeme. To pomůže odstranit plak a vyleštit povrch bez zanechání škrábanců.

  • Obyčejný ocet dobře odstraňuje minerální usazeniny. Zřeďte jej vodou v poměru 1:1. Do tekutiny ponořte spotřebiče a nechte je asi 15 minut působit. Poté je jemně otřete houbičkou a opláchněte.
  • Účinně se projeví kyselina citronová nebo šťáva z tohoto citrusového plodu. Dokážou také zesvětlit kov. Je třeba připravit roztok kyseliny citronové nebo stačí vzít půlku citronu a potřít vidličkou a lžící. Nechte několik minut působit a opláchněte.
  • Pro poslední možnost budete potřebovat fólii a jedlou sodu. Tato metoda pomáhá v boji proti rzi. Jedlou sodu zřeďte na pastu, naneste ji na problematická místa a otřete obyčejnou fólií (potravinářskou). Hliník bude reagovat s oxidem železa. Poté spotřebiče umyjte a vytřete do sucha měkkým hadříkem.
  • Chcete-li udržet vidličky a lžíce déle v perfektním stavu, pamatujte na několik pravidel. Ihned po použití je umyjte a osušte – neměly by být dlouho mokré. K uskladnění byste je měli odkládat pouze tehdy, pokud jste je předtím vysušili.

Pokud máte velmi tvrdou vodu, je dobré použít čisticí filtr. Nebo můžete čas od času preventivně opláchnout spotřebiče roztokem kyseliny citronové.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )