Foto: z otevřených zdrojů
Kterou zeleninu lze na zimu zmrazit a jak na to
Letní období je čas, kdy nás příroda štědře obdarovává čerstvou zeleninou plnou vitamínů a užitečných látek. Abyste v zimě získali potřebnou dávku energie a živin, připravují si moudré hospodyňky přípravky právě teď, kdy je zelenina na vrcholu své užitečnosti a její cena je nejpříznivější. Mražení není jen způsob uchování úrody, ale skutečné umění, které umožňuje zachovat vitamíny, chuť a vůni léta.
Nabízíme vám podrobně pochopit, jak to správně udělat, aby veškeré vaše úsilí nebylo zbytečné.
Příprava zeleniny ke zmrazení: základní pravidla
Celý proces lze rozdělit do několika klíčových fází, na nichž závisí konečný výsledek. V první řadě je to pečlivý výběr zeleniny. Pro zmrazení je vhodné téměř vše, po čem vaše srdce zatouží: zelí (květák, brokolice), lilek, hrášek, rajčata, sladká paprika, cukety, okurky, dýně, červená řepa, šťovík atd. Hlavním pravidlem je vybírat pouze čerstvé, mladé a nepoškozené plody. Zmrazování přezrálých produktů způsobí, že ztratí svůj tvar a po rozmrazení se změní na kaši. Čím čerstvější je zelenina před zmrazením, tím více vitamínů a prospěšných látek si zachová.
Dalším důležitým krokem je blanšírování. Jedná se o ošetření potravin párou nebo vroucí vodou, které pomáhá zachovat jasnou barvu zeleniny a bylinek, zabraňuje jejich tmavnutí a zachovává jejich strukturu po rozmrazení. Přestože většinu zeleniny lze zmrazit syrovou, blanšírování se přesto doporučuje, protože výrazně prodlužuje trvanlivost potravin v mrazničce.
Kterou zeleninu lze zmrazit: komu chlad prospívá a komu ne
Chlad je přirozený konzervační prostředek a zmrazená zelenina si zachovává téměř všechny své prospěšné látky. Existují však výjimky. Například cibule a česnek po rozmrazení ztrácejí své aroma, chuť, vzhled i zdraví prospěšné látky. Naštěstí se tato zelenina dobře skladuje a je v obchodech k dostání celoročně. I když, pokud chcete, česnek můžete nastrouhat, smíchat s bylinkami a zmrazit v sáčcích, aby dodal pokrmům svou chuť.
Existuje možnost, že vodnatá zelenina, jako je cuketa, cuketa, okurky, rajčata, ztratí po rozmrazení svůj tvar a chuť. Je to proto, že voda dužinu rozbije a vytvoří velké krystalky ledu. U salátů byste neměli zmrazovat listy zelí nebo salátu, protože ztratí svou křupavou strukturu a vzhled. Zmrazení těchto produktů pro plněné zelí nebo boršč je však zcela možné.
Také ředkvičky nejsou kvůli své vodnaté struktuře příliš vhodné ke zmrazení. K šokovému zmrazení jsou vhodné pouze tehdy, pokud má mraznička funkci zmrazování na -30 °C nebo -40 °C.
Metody zmrazování a tipy pro skladování
Existují dvě hlavní metody zmrazování: šokové a suché.
- Při šokovém zmrazování se zelenina zmrazuje ihned v nádobách nebo ve speciálních sáčcích se sponami. Tato metoda pomáhá zachovat původní chuť a vzhled ovoce, protože se nestihnou vytvořit obrovské krystalky ledu.
- Pokud tuto funkci nemáte, použijte suchou metodu. Při ní se celá nebo nakrájená zelenina položí v jedné vrstvě na rovný povrch (prkénko nebo tác), vloží se na 4 hodiny nebo déle do mrazničky, poté se rychle přendá do sáčků nebo nádob a vrátí se zpět do mrazničky.
Je důležité mrazit vždy po částech, jen tolik, kolik potřebujete na jedno použití. Opakované zmrazování nejenže ničí vzhled zeleniny, ale může být i nebezpečné kvůli množení bakterií. Zmrazené potraviny skladujte v těsně uzavřených nádobách, aby neabsorbovaly pachy jiných potravin. Nádoby také nezapomeňte označit jménem, datem zmrazení a hmotností. Zmrazenou zeleninu lze skladovat až rok při teplotě -18 °C. Pokud je teplota vyšší, je lepší neskladovat přípravky déle než 4 měsíce.
Jak zmrazit některé druhy zeleniny
Sladká paprika – lepší je zmrazit celou papriku vyříznutím jádřince a blanšírováním. Chcete-li ušetřit místo, můžete papriky naskládat do sebe. Do polévek a dušených pokrmů je můžete jednoduše nakrájet na kousky.
Malá švestková nebo cherry rajčata můžete zmrazit celá. Větší lze rozmixovat na pyré, které lze použít do polévek a omáček. Na pizzu a omelety můžete rajčata zmrazit v kroužcích, které rozložíte na plech.
Zmrazujte pouze malé, tvrdé okurky. Nejlépe je nakrájejte na kolečka nebo kostičky, zmrazte je na plechu a pak je přendejte do nádob. Jsou vhodné k přidání do okurky nebo salátů bez rozmrazování.
- Brokolici a květák rozdělte na růžičky, namočte do osolené vody a blanšírujte 3 minuty.
- Lilek nakrájejte na kolečka, zbavte hořkosti posypáním solí a poté blanšírujte. Upečené lilky zbavené slupky lze zmrazit pro přípravu kaviáru.
- Cukety. Vybírejte mladé, křehké plody. Protože jsou velmi vodnaté, je optimální je nastrouhat, šťávu scedit a dužinu zmrazit.
- Hrách. Čím dříve je po sběru zmrazíte, tím více vitamínů se zachová. Hrách je třeba omýt, blanšírovat a poté zmrazit v jedné vrstvě.
- Oloupanou dýni lze nakrájet na kostičky nebo upéct, rozmačkat a zmrazit.
- Červenou řepu lze zmrazit syrovou (nastrouhanou nebo nakrájenou na plátky) nebo již uvařenou.
- Mrkev a brambory se doporučuje před zmrazením blanšírovat a nakrájet na plátky nebo kostky.
- Celer, šťovík, špenát. Tyto potraviny je rovněž třeba blanšírovat. Lze je nakrájet a zmrazit v ledových obalech nebo formičkách, smíchané s máslem.
Správné rozmrazování a použití
Zeleninu je nejlepší rozmrazovat v uzavřené nádobě v chladničce. Nespěchejte, používejte mikrovlnnou troubu nebo horkou vodu, protože tak ovoce ztratí svou strukturu a promění se v kaši. Při přípravě polévky nebo boršče lze zmrazenou zeleninu ihned vhodit do vroucí vody bez rozmrazování. Bylinky se přidávají do hotového pokrmu, vypne se oheň a přikryje se pokličkou.
Je důležité si uvědomit, že pro mraženou zeleninu potřebujete o polovinu kratší dobu vaření než pro syrovou. Přidávejte je do pokrmu jako poslední téměř na konci vaření. Vychutnejte si chutě léta po celý rok.