Broskve jsou celé, pevné a velmi chutné.
Když je sezóna broskví, je čas postarat se o sladké přípravy na zimu. Mezi nejoblíbenější varianty pro hostitele patří celé půlky v sirupu, které zůstávají pevné, voňavé a neuvěřitelně chutné. Takový dezert je ideální pro děti a dospělí ho ochotně přidávají do pečiva nebo podávají jako samostatný pokrm. Jak připravit broskve v půlkách na zimu, nám s odkazem na příspěvek kuchařky Jayne lubowitzové na Facebooku poradí RBC-Ukrajina.
Tento recept je určen pro 6litrové sklenice, ale pokud chcete, můžete si připravit poloviční porce.
Recept
Složení:
- 35-40 zralých broskví
- 400 g cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 2 litry vody
- sterilizované sklenice a víčka
Příprava:
Broskve dobře opláchněte a opatrně je rozkrojte napůl a zbavte jádřinců. Pokud chcete, odstraňte slupku – ovoce tak bude křehčí, ale pro výraznější chuť ji můžete ponechat.
- Půlky naskládejte do zavařovacích sklenic – do každé dejte 6-7 kusů, nádobu nenaplňujte až po okraj.
- Dejte vařit 2 litry vody a broskve jimi zalijte. Přikryjte víčky a nechte sklenice vychladnout.
- Po vychladnutí vodu slijte zpět do hrnce, přidejte cukr a sirup přiveďte k varu.
- Do každé sklenice kápněte špetku kyseliny citronové a naplňte ji horkým sirupem.
- Zašroubujte víčka, otočte sklenice dnem vzhůru a dobře je přikryjte dekou, dokud nevychladnou.
Broskve se vyklopí celé, pevné a velmi voňavé. V zimě je můžete podávat dětem jako zdravý dezert, použít je na ozdobu koláčů nebo přidat do koláčů. Jakmile jednou ochutnáte tyto sladké plody v sirupu, budete se k jejich chuti chtít vrátit znovu.