Foto: z otevřených zdrojů
Pokud hledáte zajímavý recept na zimu, který překvapí hosty a stane se vaším kulinářským „trumfem“.
Tato pikantní pochoutka k nám přišla ze západní kuchyně, kde se podává k hamburgerům, hot dogům, steakům a dokonce i k rybám. Spojuje v sobě svěžest okurky, jemnou sladkost pepře a jasný tón hořčice.
„Relish“ je omáčka-svačina z nadrobno nakrájené zeleniny nebo ovoce v nálevu, která má bohatou chuť a výraznou vůni. Nejčastěji se připravuje na základě okurek a přidaného koření a octa. Díky speciální technologii vaření popsané na stránce VD Necrasova vznikne omáčka hustá, aromatická a dokonale si zachovává svěží chuť i v zimě.
Recept
Složení:
- Okurky 2 kg
- Bulharský pepř 4 ks.
- Cibule 4 ks
- Sůl 2 polévkové lžíce.
- Cukr 250 g
- Kurkuma 1 lžička
- Mírná hořčice 100 g
- Hořčice v zrnech 130 g
- Ocet 9% 150 ml
- Kukuřičný škrob 2 polévkové lžíce.
- Voda 200 ml
Příprava
- Okurky dobře opláchněte a nastrouhejte je na hrubém struhadle, aby rychleji pustily šťávu a lépe absorbovaly chuť koření. Papriku a cibuli nakrájejte na malé kostičky.
- Všechnu zeleninu vložte do velké mísy, přidejte sůl, cukr, kurkumu, hořčici a hořčičná semínka. Přilijte ocet a dobře promíchejte. Za občasného míchání nechte 2 hodiny odležet, aby zelenina získala šťávu a nasákla marinádou.
- Směs přendejte do velkého hrnce, přiveďte k varu a vařte 20-30 minut podle toho, jak měkké kousky chcete mít.
- Škrob zřeďte ve 200 ml studené vody, vlijte do omáčky a vařte další 3-4 minuty, dokud směs nezhoustne.
- Pálivou omáčku plňte lžící do sterilních sklenic, zašroubujte víčka, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě.
Servírování
- Classic – pro hamburgery a hot dogy
- Ke grilovanému masu a kebabu
- Jako předkrm k sýrovému nebo uzenářskému talíři
- Jako zálivka k bramborám nebo těstovinám
Pro zvýraznění chuti omáčky můžete přidat nadrobno nakrájenou pálivou chilli papričku.
Okurková omáčka je ideální způsob, jak si zpestřit zimní zásoby a překvapit své blízké. Snadno se připravuje, krásně se skladuje a hodí se k velkému množství pokrmů. Udělejte několik sklenic a budete mít jistotu, že tuto zimu potěšíte sebe i své hosty.