Okurková omáčka: recept na chutnou zavařeninu na maso a hamburgery

Foto: z otevřených zdrojů

Pokud hledáte zajímavý recept na zimu, který překvapí hosty a stane se vaším kulinářským „trumfem“.

Tato pikantní pochoutka k nám přišla ze západní kuchyně, kde se podává k hamburgerům, hot dogům, steakům a dokonce i k rybám. Spojuje v sobě svěžest okurky, jemnou sladkost pepře a jasný tón hořčice.

„Relish“ je omáčka-svačina z nadrobno nakrájené zeleniny nebo ovoce v nálevu, která má bohatou chuť a výraznou vůni. Nejčastěji se připravuje na základě okurek a přidaného koření a octa. Díky speciální technologii vaření popsané na stránce VD Necrasova vznikne omáčka hustá, aromatická a dokonale si zachovává svěží chuť i v zimě.

Recept

Složení:

  • Okurky 2 kg
  • Bulharský pepř 4 ks.
  • Cibule 4 ks
  • Sůl 2 polévkové lžíce.
  • Cukr 250 g
  • Kurkuma 1 lžička
  • Mírná hořčice 100 g
  • Hořčice v zrnech 130 g
  • Ocet 9% 150 ml
  • Kukuřičný škrob 2 polévkové lžíce.
  • Voda 200 ml

Příprava

  1. Okurky dobře opláchněte a nastrouhejte je na hrubém struhadle, aby rychleji pustily šťávu a lépe absorbovaly chuť koření. Papriku a cibuli nakrájejte na malé kostičky.
  2. Všechnu zeleninu vložte do velké mísy, přidejte sůl, cukr, kurkumu, hořčici a hořčičná semínka. Přilijte ocet a dobře promíchejte. Za občasného míchání nechte 2 hodiny odležet, aby zelenina získala šťávu a nasákla marinádou.
  3. Směs přendejte do velkého hrnce, přiveďte k varu a vařte 20-30 minut podle toho, jak měkké kousky chcete mít.
  4. Škrob zřeďte ve 200 ml studené vody, vlijte do omáčky a vařte další 3-4 minuty, dokud směs nezhoustne.
  5. Pálivou omáčku plňte lžící do sterilních sklenic, zašroubujte víčka, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě.

Servírování

  • Classic – pro hamburgery a hot dogy
  • Ke grilovanému masu a kebabu
  • Jako předkrm k sýrovému nebo uzenářskému talíři
  • Jako zálivka k bramborám nebo těstovinám

Pro zvýraznění chuti omáčky můžete přidat nadrobno nakrájenou pálivou chilli papričku.

Okurková omáčka je ideální způsob, jak si zpestřit zimní zásoby a překvapit své blízké. Snadno se připravuje, krásně se skladuje a hodí se k velkému množství pokrmů. Udělejte několik sklenic a budete mít jistotu, že tuto zimu potěšíte sebe i své hosty.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )