Nejhorší zelenina do vývaru, která promění pokrm v katastrofu

Na každé ingredienci záleží – ovlivňuje chuť, vůni, průzračnost a barvu vývaru.

Vývar je prvním pokrmem, který mnozí Ukrajinci milují. Pokud nechcete polévku zkazit, vyhněte se přidávání této zeleniny do vývaru. Která zelenina by se do vývaru přidávat neměla, radí Onet.

Co byste měli vědět o přípravě vývaru

Každá ingredience je důležitá – ovlivňuje chuť, vůni, čistotu a barvu vývaru. Mnoho lidí ví, že smažená cibule dodává polévce bohatost, ale může být také karcinogenní kvůli akrylamidu, který produkuje.

Jaká zelenina by se do vývaru neměla přidávat

Dá se říci, že ze všech druhů zeleniny je paprika největším nepřítelem vývaru. A zatímco v mnoha pokrmech, jako je dušená nebo plněná zelenina, je skvělá, ve vývaru je zcela nežádoucí. Proč? Její intenzivní chuť a vůně přebíjí jemnost klasického vývaru. Přidáním papriky do vývaru se z elegantní, sofistikované polévky stane těžký, pikantní pokrm.

Chuť není jediným problémem. Paprika může také změnit barvu vývaru a narušit jeho zlatavou průzračnost. Obsahuje také hodně vody, která polévku dále ředí a oslabuje její chuť.

Do vývaru nepřidávejte tuto zeleninu

Paprika není jedinou zeleninou, které byste se měli při přípravě vývaru vyhnout. Zde je seznam ingrediencí, které mohou tento první chod také zničit.

Červená řepa

Zatímco v boršči je užitečná a chutná, ve vývaru je to katastrofa. Polévku zbarví do červena a dodá jí zemitou sladkost, která se ke klasickému vývaru příliš nehodí.

Brokolice a květák

Intenzivní chuť této zeleniny může během vaření dodat polévce nepříjemný nádech. Také se rozvaří, což kazí čistotu vývaru.

Cukety

Jejich vodnatá konzistence a nevýrazná chuť rozředí vývar, aniž by mu dodaly jakoukoli chuťovou hodnotu.

Zelí

Zejména kysané zelí zcela ovládne chuť vývaru a promění ho v úplně jiný pokrm. Pokud chcete připravit vývar jako vaše babička, měli byste se držet klasiky.

Zde je zelenina, která se hodí vždy: mrkev, petržel, celer a pórek jsou základ. Chcete-li vylepšit klasický recept, můžete přidat stroužek česneku, kousek sušené houby nebo špetku milíře.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )