Foto: z veřejných zdrojů
Výsledkem je hustá, aromatická, sladká a pikantní meruňková omáčka.
Meruňky se hodí nejen k výrobě džemu nebo marmelády. Toto ovoce bude hvězdou omáčky k masu. Uvaříte je jen jednou a na omáčky z obchodu zapomenete. TSN.ua připravil recept na meruňkovou omáčku k masovým pokrmům.
Recept
Složení
- zralé meruňky – 2 kg
- cibule – 0,5 kg
- česnek – 100 g
- cukr – 200-250 g (podle chuti)
- sůl – 2 polévkové lžíce
- jablečný nebo vinný ocet – 100 ml
- pálivá chilli paprička – 1-2 ks
- sušený zázvor – 1 lžička.
- koření: mletý černý pepř, koriandr, hřebíček, skořice – po špetce.
- voda – 200 ml
Příprava:
- Meruňky omyjte a oddělte jádra. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Meruňky, nakrájenou cibuli a česnek vložte do hrnce s vodou.
- Vařte na mírném ohni 30 minut – dokud ovoce a zelenina nezměknou. Připravenou směs ovoce a zeleniny rozmixujte mixérem dohladka.
- Přidejte sůl, cukr, koření a nasekané chilli papričky. Vařte dalších 15-20 minut.
- Poté přidejte ocet. Omáčku dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut.
- Horkou omáčku nalijte do sterilních sklenic a zakryjte víčky. Otočte je dnem vzhůru a zabalte, dokud nevychladnou.
Z těchto ingrediencí vyrobíte až tři litry husté, aromatické, sladké a pikantní omáčky.