Příprava tohoto dezertu je rychlá a snadná.
Viktoriin piškot je chutné a jednoduché pečivo, které se plní čerstvým krémem a potírá džemem. Piškot by měl být lehký a vzdušný a míra sladkosti by měla být dokonale vyvážená. Recept na tento moučník sdílela slavná kuchařka Mary Berryová, uvádí Express.
„Jednoduchý recept Mary Berryové na viktoriánský piškot je pekařskou klasikou a vynikajícím dezertem k čaji. Stačí ho naplnit džemem a krémem a jíst ho, dokud je čerstvý,“ zdůraznila.
Pro tento recept budete potřebovat dvě 20cm dortové formy na rovnoměrný piškot a jeho pečení v troubě zabere jen asi 25 minut.
Recept
Složení:
- Čtyři slepičí vejce;
- 225 g cukru;
- 225 g mouky;
- jedna čajová lžička kvásku;
- 225 g oleje na pečení.
- Podáváme:
- jahodový nebo malinový džem;
- šlehačka.
Příprava:
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C, poté vymažte máslem a vyložte pergamenem formy na bábovku.
- Vejce rozbijte do velké mísy, přidejte cukr, mouku, prášek do pečiva a máslo a dobře promíchejte dohladka.
- Směs rovnoměrně rozprostřete do forem, v případě potřeby můžete naplněné formy zvážit, abyste se ujistili, že jsou rovnoměrné.
- Před pečením na prostřední polici trouby po dobu 25 minut povrch těsta jemně uhlaďte. Hotové koláčky budou zlatohnědé a budou se odlepovat od okrajů forem. Nechte je ve formách pět minut vychladnout, pak nožem přejeďte po vnitřním okraji forem a vyklopte je na mřížku, aby vychladly.
- Dort sestavte tak, že jeden dort položíte na talíř dnem vzhůru a potřete ho velkým množstvím džemu. Můžete ho také potřít šlehačkou, ale ujistěte se, že dosáhla tuhé konzistence, aby si zachovala svou strukturu.
- Poté na něj položte druhý dort a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem.