Je třeba ho vnímat jako soběstačný pokrm, který lze podávat k obědu nebo večeři.
Atsetsili je jednoduchý a chutný gruzínský salát, který lze doma snadno zopakovat. Existují různé varianty přípravy tohoto pokrmu a my jsme vybrali tři z nich.
Atsetsili z kuřecího masa se ukazuje jako velmi vydatné. Mělo by se považovat za soběstačné jídlo, které lze podávat k obědu nebo večeři.
Atsetsili salát s kuřecím masem – recept
- 300 gramů uzených, vařených nebo pečených prsou;
- 100 gramů vlašských ořechů;
- 30 gramů koriandru;
- 30 gramů semínek granátového jablka;
- jeden velký lilek;
- jedna velká paprika;
- jedna cibule;
- čtvrtka chilli papričky;
- tři stroužky česneku;
- lžíce omáčky z granátového jablka;
- lžičku chmelového suneli;
- sůl;
- tři lžíce červeného vinného octa;
- lžička adžiky.
Příprava:
- Bulharský pepř a lilek omyjeme, uděláme několik vpichů a pečeme v troubě 30 minut při 200 stupních. Zelenina by měla změknout. Během pečení je budete muset obracet.
- V této době oloupejte a nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka. Přidejte k ní ocet a adžiku a nechte ji 10 minut marinovat.
- Filé natrhejte na tenká a dlouhá vlákna. Očistěte feferonku od semínek a nakrájejte ji na tenká kolečka. Česnek by měl být také oloupaný a jemně nasekaný.
- Bylinky omyjte, osušte a nasekejte nadrobno. Ořechy nasekejte nožem.
- Když je zelenina upečená a mírně vychladlá, oloupejte ji ze slupky. Papriky nakrájejte na slámky a lilek na tenká vlákna.
- Nyní pokrm sestavíme. Všechny ingredience kromě semínek granátového jablka smícháme. Promícháme a necháme asi 10-20 minut odstát. Před podáváním ozdobíme granátovým jablkem.