Malé slané cukety jsou ideálním receptem pro zaneprázdněné hostitelky a ty, kteří chtějí svůj jídelníček obohatit o další lehké zeleninové pokrmy.
Cukety jsou skutečnými hvězdami letního stolu, jsou lehké, zdravé, nízkokalorické a hodí se ke každému pokrmu. A lehce osolené cukety jsou také neuvěřitelně rychlým občerstvením, které lze podávat 10-15 minut po uvaření.
Foodblogerka Julia Senich nám prozradila jednoduchý a osvědčený recept, který je ideální pro horké dny, kdy se vám nechce dlouho stát u plotny.
Recept
Složení:
- Cukety 2-3 ks.
- Sůl 0,5 lžičky.
- Mletý černý pepř
- Ocet (nejlépe jablečný) 2 polévkové lžíce.
- Cukr 1 lžička
- Česnek 2-3 stroužky
- Sušený kopr nebo provensálské bylinky 1 lžička
- Olej (slunečnicový nebo olivový) 2 polévkové lžíce.
Příprava
- Cukety důkladně omyjte, v případě potřeby oloupejte slupku, mladé cukety můžete ponechat i se slupkou. Nakrájejte je na tenká kolečka, půlkolečka nebo slámky.
- V hluboké míse smícháme sůl, pepř, ocet, cukr, nasekaný česnek, sušený kopr nebo bylinky, přidáme olej.
- Do mísy s marinádou vložíme cukety a dobře promícháme, aby se každý kousek obalil omáčkou.
- Misku vložte na 10-15 minut do chladničky.
- Podávejte vychlazené jako samostatný předkrm nebo jako přílohu k masu, rybě či bramborám.
Tipy
- Chcete-li dosáhnout jemnější chuti, nahraďte ocet citronovou šťávou.
- Pokud chcete pikantnější svačinu, přidejte špetku červené papriky nebo chilli.
- Pokrm vydrží v lednici až 2 dny, ale nejchutnější je v prvních hodinách po uvaření.
Nízkosolené cukety jsou ideálním receptem pro zaneprázdněné hospodyňky a pro ty, kdo chtějí do jídelníčku zařadit další lehké zeleninové pokrmy. Stačí 10 minut a na stole budete mít chutnou svačinku, kterou si zamiluje celá rodina.