Dušené cukety za pouhých 10 minut: recept na rychlou letní svačinu

Malé slané cukety jsou ideálním receptem pro zaneprázdněné hostitelky a ty, kteří chtějí svůj jídelníček obohatit o další lehké zeleninové pokrmy.

Cukety jsou skutečnými hvězdami letního stolu, jsou lehké, zdravé, nízkokalorické a hodí se ke každému pokrmu. A lehce osolené cukety jsou také neuvěřitelně rychlým občerstvením, které lze podávat 10-15 minut po uvaření.

Foodblogerka Julia Senich nám prozradila jednoduchý a osvědčený recept, který je ideální pro horké dny, kdy se vám nechce dlouho stát u plotny.

Recept

Složení:

  • Cukety 2-3 ks.
  • Sůl 0,5 lžičky.
  • Mletý černý pepř
  • Ocet (nejlépe jablečný) 2 polévkové lžíce.
  • Cukr 1 lžička
  • Česnek 2-3 stroužky
  • Sušený kopr nebo provensálské bylinky 1 lžička
  • Olej (slunečnicový nebo olivový) 2 polévkové lžíce.

Příprava

  1. Cukety důkladně omyjte, v případě potřeby oloupejte slupku, mladé cukety můžete ponechat i se slupkou. Nakrájejte je na tenká kolečka, půlkolečka nebo slámky.
  2. V hluboké míse smícháme sůl, pepř, ocet, cukr, nasekaný česnek, sušený kopr nebo bylinky, přidáme olej.
  3. Do mísy s marinádou vložíme cukety a dobře promícháme, aby se každý kousek obalil omáčkou.
  4. Misku vložte na 10-15 minut do chladničky.
  5. Podávejte vychlazené jako samostatný předkrm nebo jako přílohu k masu, rybě či bramborám.

Tipy

  • Chcete-li dosáhnout jemnější chuti, nahraďte ocet citronovou šťávou.
  • Pokud chcete pikantnější svačinu, přidejte špetku červené papriky nebo chilli.
  • Pokrm vydrží v lednici až 2 dny, ale nejchutnější je v prvních hodinách po uvaření.

Nízkosolené cukety jsou ideálním receptem pro zaneprázdněné hospodyňky a pro ty, kdo chtějí do jídelníčku zařadit další lehké zeleninové pokrmy. Stačí 10 minut a na stole budete mít chutnou svačinku, kterou si zamiluje celá rodina.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )