Takový rybíz se může přidávat do čaje, jíst s palačinkami nebo tvarohovými koláči.
Rybíz ve vlastní šťávě je způsob přípravy bobulí bez přidání vody, který umožňuje zachovat jejich přirozenou chuť, vůni a většinu vitaminů až do zimy. Výborně se kombinuje s palačinkami nebo tvarohovými koláčky. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na kanál YouTube „Karpatski Shkvarki“.
Rybíz ve vlastní šťávě
Složení:
- černý rybíz – 2 kg
- cukr – 1,2 kg
Příprava:
- Rybíz je třeba očistit od větviček a důkladně omýt ve studené vodě, aby se nepoškodil. Poté rybíz zasypeme cukrem a promícháme. Bobule necháme několik hodin louhovat.
- Poté je přelijte do hrnce a postavte na oheň, aby se cukr rozpustil.
- Důležité je, že bobule není třeba vařit, ale pouze zahřívat, aby zůstaly celé ve své přirozené šťávě.
- Poté rybíz přendejte do sterilizovaných sklenic a dejte do hrnce vařit. Od okamžiku varu vařte 8-10 minut. Sklenice zakryjte víčky a uložte.
Takový rybíz lze přidávat do čaje, jíst s palačinkami nebo tvarohovými koláči.