Foto: z otevřených zdrojů
Tento oblíbený „zákon“ už léta odděluje konzumaci šťavnatého ovoce od všeho ostatního.
Asi každý slyšel varování: meloun se nesmí s ničím míchat, jinak začne v žaludku hnít, což může mít fatální následky. Tento oblíbený „zákon“ už léta odděluje konzumaci šťavnatého ovoce od všeho ostatního. Ale je na něm něco pravdy, píše RBC-Ukrajina s odkazem na zprávu v Telegramu odbornice na výživu Oksany Skitalinské.
Kde se tento mýtus vzal?
Ve skutečnosti neexistují žádné vědecké údaje ani zaznamenané případy úmrtí v důsledku kombinace melounu s jinými potravinami. „Nohy“ tohoto mýtu vyrůstají ze zastaralé teorie oddělené výživy, kterou na počátku XX. století zpopularizoval naturopat Herbert Shelton – člověk bez lékařského či vědeckého vzdělání. Právě v jeho tabulkách „neslučitelností“ se meloun stal darebáckým produktem, který neměl žádnou dvojici.
A co prosciutto?
Zatímco my se bojíme, Italové, Španělé a Francouzi si podle odborníka v klidu po staletí pochutnávají na melounu s prosciuttem, jamonem a sýry, aniž by si byli vědomi „smrtelného nebezpečí“. Na moderních konferencích o dlouhověkosti a zdravé výživě se navíc meloun podává jako zdravá svačina spolu s ořechy, melounem a hořkou čokoládou.
Co říká věda o trávení
Lidské tělo je dokonalý systém, který se během tisíců let evoluce dokonale přizpůsobil konzumaci smíšených potravin. Trávicí proces je složitý pás, který začíná v ústech, pokračuje v žaludku a končí ve střevech, kde speciální enzymy a žluč účinně štěpí bílkoviny, tuky a sacharidy současně.
Samotný meloun je z 90 % tvořen vodou a snadno stravitelnými sacharidy (glukóza, fruktóza), které tělo rychle zpracovává.
Takže zastaralé obavy můžete s klidem odložit. Vychutnejte si meloun v salátech, s masem nebo sýrem, vaše tělo si s ním v pohodě poradí, říká Skitalinskaya.