Vyjmenovaných 9 druhů ovoce, které mají mnohem více vlákniny než jablko

Foto: z otevřených zdrojů

Zařazením těchto plodů do jídelníčku se zbavíte žaludečních potíží a zlepšíte trávení.

Jablka jsou dobrým zdrojem vlákniny, která napomáhá trávení, kontrole hmotnosti a celkovému zdraví. Jedno středně velké jablko obsahuje 4,8 gramu, ale některé druhy ovoce obsahují vlákniny ještě více, píše Verywellhealth.

1. Mučenka

  • vláknina: 24,5 gramů (g);
  • velikost porce: 1 šálek.

Kromě vlákniny obsahuje mučenka vitaminy A a C, které podporují zdraví očí, kůže a imunitního systému. Porce tohoto tropického ovoce se blíží doporučené denní dávce vlákniny pro většinu zdravých dospělých, která činí 25 až 30 g denně.

2. Guava

  1. vláknina: 8,9 g;
  2. velikost porce: 1 šálek.

Další tropické ovoce, obsahuje dvakrát více vlákniny než jablko a více vitaminu C než pomeranč.

3. maliny

  • vláknina: 8 g;
  • velikost porce: 1 šálek.

Maliny obsahují největší množství vlákniny mezi bobulovitými plody. Toto množství bobulí pokrývá přibližně třetinu doporučené denní dávky vlákniny. Maliny jsou bohaté na antioxidanty a další vitaminy a minerály.

4. Borůvky

  1. vláknina: 7,6 g;
  2. velikost porce: 1 šálek.

Ostružiny jsou považovány za superpotravinu díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny.

5. Divoké borůvky

  • vláknina: 6,2 g;
  • velikost porce: 1 šálek.

Obsahuje více antioxidantů a vlákniny než pěstované odrůdy (běžně prodávané v obchodech s potravinami). Borůvky jsou také bohaté na vitaminy C a K a antioxidanty, jako jsou flavonoidy.

6. Hrušky

  1. vláknina: 5,5 g;
  2. velikost porce: 1 středně velká hruška.

Obsahují více vlákniny než jablka a jsou bohaté na antioxidanty, například vitamin C.

Odborníci doporučují vyhýbat se konzervovaným hruškám, protože jsou konzervovány ve šťávě nebo sirupu, který obsahuje přidaný cukr a sacharidy.

7. Kiwi

  • vláknina: 5,4 g;
  • velikost porce: 1 šálek.

Kromě vlákniny obsahuje kiwi i další minerály a antioxidanty, například vitamin C. Tohoto množství je o něco více než v průměrném jablku a dvě malá kiwi obsahují dvakrát více vlákniny než pomeranč.

Přestože se kiwi obvykle jí tak, že se dužina vyluští, odborníci tvrdí, že konzumace slupky může zvýšit příjem vlákniny o 50 %.

8. Grapefruit

  1. vláknina: 5 g;
  2. velikost porce: 1 grapefruit.

Jeden grapefruit obsahuje vlákninu, základní minerály a vitaminy A a C. Navíc grapefruit prakticky neobsahuje tuk a má vysoký obsah vody, více než 91 % vody, což pomáhá udržovat vodní rovnováhu.

9. Avokádo

  • vláknina: 5 g
  • velikost porce: 1/2 šálku.

Ačkoli avokádo obvykle není považováno za ovoce, je také bohaté na vlákninu. Tento produkt má také nízký obsah sacharidů a je bohatý na vitamin E a zdraví prospěšné tuky pro srdce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )