Toto superovoce se nyní vyplatí jíst často: prodává se ve všech obchodech.

Hrozny obsahují vysoké množství fytonutrientů, zejména polyfenolů.

Hrozny jsou jedním z nejchutnějších a nejzdravějších plodů sezóny. Nejenže potěší svou sladkou chutí, ale také posilují srdce a cévy. Právě teď, na vrcholu sezóny, stojí za to zařadit ho do svého každodenního jídelníčku. Uvádí to web Real simple.

Jaké jsou výhody hroznů

Hrozny obsahují velké množství fytonutrientů, zejména polyfenolů. Jedná se o rozsáhlou skupinu fytonutrientů, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi.

Odbornice na výživu Avery Zenkerová odhalila, že hrozny obsahují fenolické kyseliny, antokyany, flavonoidy a stilbeny. Mnoho zdraví prospěšných účinků hroznů se připisuje účinkům těchto sloučenin na organismus, zejména jejich protizánětlivým vlastnostem.

Když se tyto polyfenoly dostanou do těla, zaměřují se na neutralizaci volných radikálů – neboli molekul, které zvyšují oxidační stres, a časem mohou zlepšit kardiovaskulární, mozkové, imunitní a metabolické funkce.

Jaký je rozdíl mezi červenými, modrými a zelenými hrozny?

Většina polyfenolů a antioxidantů v modrých a červených hroznech se nachází ve slupce. Modré hrozny obsahují více antokyanů než červené hrozny a mnohem více než zelené hrozny.

  • Modré hrozny mají také mnohem vyšší celkovou antioxidační kapacitu. Právě antokyany dodávají fialovým hroznům jejich sytou barvu.
  • Červené hrozny obsahují střední množství antokyanů, které jim dodávají růžový nebo načervenalý odstín.
  • Zelené hrozny obsahují více vitaminu C, ale méně polyfenolů.

Denní dávka hroznů

Pro zdravého dospělého člověka: 150-200 g hroznů denně. Pro děti pak asi 50-100 g denně v závislosti na věku. To je množství, které poskytuje prospěšné vitaminy, antioxidanty a mikroživiny, ale nezatěžuje organismus cukrem (hrozny jsou poměrně sladké, asi 15-20 % cukru).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )