Přečtěte si, jak ji správně jíst a jak může prospět vašemu tělu
Banánové slupky nejsou jen odpad, ale jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty. Zjistěte, jak ji správně jíst a jak může prospět vašemu tělu. Informuje o tom web Verywell health.
Jak ji správně jíst
Kůra se obvykle nejí syrová, protože je tvrdá a hořká. Může být:
- vařená nebo dušená – v polévkách nebo dušeném mase
- smažení na pánvi – po nakrájení na proužky lze přidat koření
- pečení – s ovocem nebo v dezertech
- rozmixujte do smoothies – po oloupání hrubých žilek dodává slupka krémovitost a vlákninu.
Nezapomeňte slupky dobře umýt, abyste je zbavili pesticidů a nečistot. Pokud plánujete slupky konzumovat, je nejlepší používat banány v bio kvalitě.
Začněte s malým množstvím, abyste zjistili, zda se neobjeví zažívací potíže.
Co je pro vás dobré
Bohaté na vlákninu
Odbornice na výživu Avery Zenkerová nám řekla, že banánové slupky obsahují hodně vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Na 100 g slupky připadá asi 3 až 7 g vlákniny.
Vláknina podporuje trávení, napomáhá pocitu sytosti a podporuje pravidelné vyprazdňování střev.
Obsahuje draslík a další elektrolyty
Slupka jednoho banánu obsahuje asi 1025 miligramů draslíku. To je téměř 40 % doporučené denní dávky a více draslíku, než najdete uvnitř ovoce.
Draslík je nezbytný minerál a elektrolyt, který hraje důležitou roli v rovnováze tekutin a krevního tlaku. Zvýšený příjem draslíku může pomoci v boji proti vysokému krevnímu tlaku.
Kůra obsahuje i další prospěšné minerály, jako je hořčík, vápník, železo a zinek.
Antioxidanty
Banánové slupky jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou polyfenoly, flavonoidy, antokyany a karotenoidy. Množství mnoha z nich se zvyšuje s tím, jak slupka dozrává.
Polyfenoly obsažené v banánových slupkách mají protizánětlivé a antioxidační účinky, které mohou snižovat riziko srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a dokonce i některých druhů rakoviny.
Některé karotenoidy, jako je lutein, alfa-karoten a beta-karoten, také podporují zdraví očí a pokožky.
Podpora zdravé hladiny cholesterolu
Vláknina obsažená v banánových slupkách se může v trávicím traktu vázat na cholesterol a pomáhat ho tak vyloučit z těla. Polyfenoly obsažené v banánových slupkách mohou také hrát roli při udržování zdravé hladiny cholesterolu.
Dlouhodobé udržování zdravé hladiny cholesterolu může přispět k celkovému zdraví srdce, zejména v kombinaci s vyváženou stravou a pravidelným pohybem.
Zlepšuje náladu a spánek
Banánové slupky obsahují tryptofan, aminokyselinu, která se podílí na tvorbě serotoninu, což je klíčový neurotransmiter, který pomáhá regulovat náladu.
Hořčík a tryptofan obsažené v banánových slupkách mohou přispět ke zlepšení spánku.