Foto: z veřejných zdrojů
Není nutné se těchto potravin zcela vzdát, protože většina z nich je velmi užitečná.
Nadýmání a plynatost střev jsou normální součástí trávení, ale někdy způsobují velké potíže. Často jsou příčinou naprosto zdravé potraviny, které denně konzumujeme. RBC-Ukrajina nám prozradí, které potraviny mohou být viníkem a proč.
Ačkoli je reakce organismu individuální, některé potraviny jsou známé tím, že mohou způsobovat plynatost kvůli způsobu, jakým se ve střevech rozkládají.
Luštěniny (fazole, čočka, cizrna)
Klasický příklad. Obsahují rafinózu, složitý cukr, k jehož rozkladu nemá lidské tělo potřebný enzym. Když se dostane do tlustého střeva, bakterie ji začnou fermentovat a produkují plyn.
Křížatá zelenina (brokolice, zelí, květák)
Možná vás to překvapí, protože jsou velmi zdravé. Stejně jako luštěniny obsahuje tato zelenina rafinózu, která vede k podobnému účinku v procesu trávení.
Mléčné výrobky
Pokud trpíte intolerancí laktózy (a to je velká část dospělých), vaše tělo nedokáže správně trávit mléčný cukr. To způsobuje plynatost, nadýmání a průjem.
Cibule a česnek
Obsahují fruktany, rozpustnou vlákninu, která může u citlivých lidí, zejména u těch se syndromem dráždivého tračníku, způsobovat silnou plynatost.
Celozrnné výrobky (pšenice, oves, otruby)
Vysoký obsah vlákniny je skvělý pro vaše zdraví, ale její dramatické zvýšení v jídelníčku může způsobit šok pro váš trávicí systém a vést k plynatosti.
Jablka a hrušky
Další „zdravé překvapení“. Toto ovoce je bohaté na fruktózu a sorbitol (druh cukerného alkoholu), který mnoho lidí špatně tráví a který vyvolává nadýmání.
Sycené nápoje
Zde je to jednoduché: pijete doslova plyn (oxid uhličitý). Část z něj odchází říháním, ale zbytek se dostává do trávicího traktu a způsobuje nadýmání.
Potraviny bez cukru
Žvýkačky, dietní sladkosti a nápoje často obsahují cukerné alkoholy, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Ty jsou špatně stravitelné a jsou „hostinou“ pro střevní bakterie produkující plyny.
Co dělat?
Těchto potravin se nemusíte zcela vzdát, protože většina z nich je velmi zdravá. Snažte se zmenšit porce, nejezte několik „plynatých“ potravin dohromady a potraviny s vysokým obsahem vlákniny zavádějte postupně. Naslouchejte svému tělu a najděte rovnováhu, která vám bude vyhovovat.