Bílé pečivo, které má vysoký obsah cukru a tuku, rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje ukládání tuků.
Nevhodná konzumace chleba je častou příčinou nadměrného přibývání na váze. Nadměrné množství v kombinaci s vysoce kalorickými potravinami může jeho přínosy znehodnotit. Uvádí to webová stránka Live strong.
Výběr nesprávného druhu chleba
Bílé pečivo s vysokým obsahem cukru a tuku rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje ukládání tuku.
Celozrnné potraviny jsou spolehlivým zdrojem bílkovin, které posilují svaly, vlákniny, která zasytí, a také vitaminů skupiny B a minerálních látek, které podporují hubnutí a regulaci hmotnosti.
Při nákupu chleba hledejte na etiketě označení „100% celozrnný“ a ujistěte se, že je celozrnná mouka uvedena jako první složka.
Lepší je vybírat spíše žitný nebo otrubový chléb.
Chléb s přidaným cukrem
Přidaný cukr, zejména kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, se nachází v mnoha chlebech zakoupených v obchodě. Místo aby stabilizoval hladinu cukru v krvi, způsobuje její náhlé zvýšení.
Je běžné, že hladina cukru v krvi po jídle prudce klesá a způsobuje kručení v žaludku.
Vyplatí se vybírat chléb, který obsahuje maximálně 5 g přidaného cukru na porci.
Jezte chléb s potravinami bohatými na sacharidy
Kombinace příliš velkého množství sacharidů v jednom jídle (např. těstoviny a brambory) může mít negativní dopad na zdraví.
Pokud tedy jíte chléb, nekombinujte ho s potravinami bohatými na sacharidy. Držte se jedné porce sacharidů na jedno jídlo nebo svačinu – přibližně každé tři až pět hodin -, abyste pomohli regulovat hladinu cukru v krvi.
Nadměrné množství
Chléb obsahuje sacharidy, a dokonce i celozrnný chléb přidává kalorie. Pokud je jich více, než se spotřebuje, tělo ukládá kalorie navíc jako tuk.
Pokud je strava silně „zatížena“ chlebem, může se snížit příjem bílkovin a zeleniny, které dodávají dlouhodobý pocit sytosti.
Je snadné jíst chléb ve velkém množství, zejména ve formě sendvičů nebo s máslem/sýrem, a ani nemít pocit, že je v něm hodně kalorií.
Konzumace před spaním
Po večeři tělo spotřebovává méně energie, takže přebytečné kalorie se snadno ukládají jako tuk.
Chléb, zejména bílý nebo buchty, rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi a stimuluje ukládání tuků. Také přejídání chlebem večer může zhoršit spánek a nedostatečný nebo špatný spánek zpomaluje metabolismus a stimuluje chuť k jídlu následující den.
Často se chléb jí večer s máslem, sýrem, uzeninou nebo sladkostmi – což dále zvyšuje obsah kalorií.