Foto: z otevřených zdrojů
Který z těchto druhů ovoce obsahuje více vitamínů a méně cukru?
Navenek jsou si nektarinky a broskve velmi podobné a chutnají téměř stejně, ale z hlediska obsahu živin je mezi nimi rozdíl. Které z těchto plodů má více vitaminů a méně cukru? Uvádí to web Verywell health.
Obsah vitamínů
Ve 100 g broskví a nektarinek je obsaženo:
- kalorie – 46 a 43
- bílkoviny – 1 g v obou plodech
- sacharidy – 9,8 g a 9,4 g
- vláknina – 1,5 g v obou
- vitamin A – 24 mcg a 21 mcg
- vitamin C – 4,1 mcg a 2,9 mcg
- draslík – 122 mcg a 131 mcg
- niacin – 0,8 µg a 1,1 µg
- hořčík – 8 µg a 8,8 µg
- fosfor – 22 µg a 26 µg
Zdravotní přínosy
Vysoké množství vlákniny
Broskve a nektarinky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Její účinky na organismus jsou zejména následující:
- lepší trávení
- snížení krevního tlaku
- snížení hladiny lipidů
- snížení celkového zánětu
- stabilizovaná hladina cukru v krvi
Dodávají tělu antioxidanty
Oxidační stres je považován za důležitý hlavní faktor, který přispívá k několika běžným onemocněním, včetně cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.
Zvýšená hladina antioxidantů v broskvích pomáhá chránit tělo smrtelníka před nemocemi.
Co je zdravější
Pokud jsou pro vás důležité antioxidační účinky a jemná chuť, vyberte si broskev. Chcete-li více vitaminu C, méně kalorií a hladkou slupku, kupte si nektarinku.
Nejlepší ze všeho – pro maximální rozmanitost a užitek je můžete střídat nebo kombinovat.
Jak často je jíst
2-4krát týdně stačí k tomu, abyste dosáhli prospěšných účinků a nezatěžovali tělo fruktózou.
Pokud se aktivně pohybujete, sportujete nebo máte zvýšenou potřebu energie – můžete jíst 1 ovoce téměř každý den. Pokud máte problémy s hladinou cukru v krvi (předdiabetes, cukrovka) – je lepší konzumaci omezit a kombinovat s bílkovinami nebo tuky (např. jogurt, ořechy).
Jak zařadit do jídelníčku:
- ke snídani – v kaši, jogurtu nebo koktejlu
- k obědu – v salátu (např. se sýrem feta nebo mozzarellou).
- svačina – jen čerstvé ovoce
- v moučnících – pečených, zapékaných, v pečivu, ale bez nadbytečného cukru