Broskev nebo nektarinka: které ovoce je nejzdravější?

Foto: z otevřených zdrojů

Který z těchto druhů ovoce obsahuje více vitamínů a méně cukru?

Navenek jsou si nektarinky a broskve velmi podobné a chutnají téměř stejně, ale z hlediska obsahu živin je mezi nimi rozdíl. Které z těchto plodů má více vitaminů a méně cukru? Uvádí to web Verywell health.

Obsah vitamínů

Ve 100 g broskví a nektarinek je obsaženo:

  • kalorie – 46 a 43
  • bílkoviny – 1 g v obou plodech
  • sacharidy – 9,8 g a 9,4 g
  • vláknina – 1,5 g v obou
  • vitamin A – 24 mcg a 21 mcg
  • vitamin C – 4,1 mcg a 2,9 mcg
  • draslík – 122 mcg a 131 mcg
  • niacin – 0,8 µg a 1,1 µg
  • hořčík – 8 µg a 8,8 µg
  • fosfor – 22 µg a 26 µg

Zdravotní přínosy

Vysoké množství vlákniny

Broskve a nektarinky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Její účinky na organismus jsou zejména následující:

  1. lepší trávení
  2. snížení krevního tlaku
  3. snížení hladiny lipidů
  4. snížení celkového zánětu
  5. stabilizovaná hladina cukru v krvi

Dodávají tělu antioxidanty

Oxidační stres je považován za důležitý hlavní faktor, který přispívá k několika běžným onemocněním, včetně cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Zvýšená hladina antioxidantů v broskvích pomáhá chránit tělo smrtelníka před nemocemi.

Co je zdravější

Pokud jsou pro vás důležité antioxidační účinky a jemná chuť, vyberte si broskev. Chcete-li více vitaminu C, méně kalorií a hladkou slupku, kupte si nektarinku.

Nejlepší ze všeho – pro maximální rozmanitost a užitek je můžete střídat nebo kombinovat.

Jak často je jíst

2-4krát týdně stačí k tomu, abyste dosáhli prospěšných účinků a nezatěžovali tělo fruktózou.

Pokud se aktivně pohybujete, sportujete nebo máte zvýšenou potřebu energie – můžete jíst 1 ovoce téměř každý den. Pokud máte problémy s hladinou cukru v krvi (předdiabetes, cukrovka) – je lepší konzumaci omezit a kombinovat s bílkovinami nebo tuky (např. jogurt, ořechy).

Jak zařadit do jídelníčku:

  • ke snídani – v kaši, jogurtu nebo koktejlu
  • k obědu – v salátu (např. se sýrem feta nebo mozzarellou).
  • svačina – jen čerstvé ovoce
  • v moučnících – pečených, zapékaných, v pečivu, ale bez nadbytečného cukru

Share to friends
Rating
( No ratings yet )